DPP si připomíná 110 let od zahájení provozu první autobusové linky v Praze

06.03.2018 17:26

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si připomíná 110. výročí od zahájení provozu první autobusové linky v Praze.

DPP si připomíná 110 let od zahájení provozu první autobusové linky v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

V sobotu 10. března 2018 si budou moci zájemci na dobové trase Malostranské náměstí – Hradčany – Pohořelec – Chotkovy sady – Malostranské náměstí přiblížit prožitek z jízdy, který se 7. března v roce 1908 naskytl jejich předchůdcům. V tento den se mezi 10:00 a 16:00 uskuteční celkem sedm jízd autobusem Ikarus E91 v pravidelných hodinových intervalech.

Akce je vzpomínkou na událost, která se zapsala do dějin hlavního města. K dispozici budou pro zájemce i pamětní jízdenka a brožura. Vstupenky byly k dostání na webu Praha technická.

„V sobotu 7. března 1908 v 8.00 hodin bylo v Nerudově ulici rušno. Autobus, kterému se tehdy říkalo omnibus, si poprvé v dějinách vyjel k Pražskému hradu. Zajímavostí je, že první linka Elektrických podniků hlavního města Prahy neměla žádné označení a tabule s názvy stanic byly doplněny pravděpodobně dodatečně,“ uvedl Pavel Fojtík, vedoucí Archivu DPP. I přesto dokázala na trase z Malostranského náměstí na Pohořelec obsloužit 9 stanic.

Autobusy se zdály být nejlepším řešením pro dopravní obslužnost Malé Strany a Hradčan. Nepříznivý sklon Nerudovy ulice totiž představoval pro jiné dopravní prostředky velkou překážku. Linka byla dlouhá 1 600 metrů, dospělý cestující za jízdu zaplatil 20 haléřů. Linka byla v provozu denně od 6.00 hodin do 22.15 hodin s intervalem 15 minut. Od května 1908 už omnibusy převážely cestující i přes Karlův most, tím se trasa prodloužila na více než dva kilometry.

Autobusová doprava se ale neobešla bez komplikací. Kvůli častým poruchám a několika nehodám byl v listopadu 1909 autobusový provoz zastaven. Na další autobusy MHD si tak Pražané museli téměř 16 let počkat.

Více informací naleznete také zde.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 145 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2018 bylo ve vlastnictví společnosti 1 168 autobusů, 854 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 178 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2018 celkem 10 932 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD.

Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…