DPP vymění ve stanicích metra eskalátory za 100 milionů

28.04.2013 18:01

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje v letošním roce rozsáhlou výměnu starých eskalátorů za nové, ve čtyřech stanicích vymění celkem 14 eskalátorů za 100 mil. Kč.

DPP vymění ve stanicích metra eskalátory za 100 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

 

Stanice Nové Butovice, Můstek B a Náměstí Republiky, ve kterých proběhne výměna, se nacházejí na lince B. Šest eskalátorů se vymění i ve stanici Můstek A. Kromě výměny celých eskalátorů dojde také ke generálním opravám dalších 17 eskalátorů, za které DPP zaplatí 60 milionů Kč. Celkem tak práce vyjdou na 160 milionů Kč.

Vyměňovaných 14 eskalátorů patří mezi nejstarší provozovaná zařízení v pražském metru. Hlavním důvodem jejich výměny je neexistence náhradních dílů, mezi které patří jak samotné stupně schodů, tak hřídele. Nové schody budou splňovat i současně platné technické normy.

„Deklarovaná životnost nových eskalátorů je nejméně 25 let včetně dostupnosti náhradních dílů. Všechny nové eskalátory budou navíc opatřeny bezpečnostními kartáči, které sníží možnost zranění na eskalátorech. Cestujícím se tak zvýší komfort cestování metrem,“ uvedl Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

Tyto postranní svodnice v podobě kartáčů jsou již standardním vybavením nově dodávaných pohyblivých schodů. V této souvislosti byla pro zvýšení bezpečnosti cestujících provedena v roce 2011 dodatečná montáž kartáčů i na pohyblivé schody ruské výroby, ačkoliv to tehdy platné technické normy nepředepisovaly.

„Pohyblivé schody, které nyní vyměňujeme ve stanici Můstek, byly zprovozněny v listopadu 1985. Denně ve stanici Můstek přestoupí na 96 tisíc cestujících, takže mechanické části schodů jsou extrémně namáhány,“ dodal Petr Vondráček, vedoucí služby Dopravní zařízení.

Jen ve stanici Můstek dojde letos ke třem výměnám celkem šesti eskalátorů. První výměna již probíhá a skončí 23. června. Další dvojice eskalátorů bude vyměněna od 24. června do 19. září a poslední pak od 20. září do 17. prosince. Výměna této šestice eskalátorů vyjde na přibližně 37 milionů Kč.

V průběhu letošního roku proběhnou také generální opravy 17 pohyblivých schodů. Kritériem pro zařazení schodů do těchto oprav byla míra opotřebení stěžejních dílů, jako jsou tažné řetězy a dráhový systém. Plán generálních oprav je stanoven podle počtu provozních hodin a provozního zatížení v jednotlivých stanicích. Generální opravy tak proběhnou ve stanicích Českomoravská, Anděl, Staroměstská, Malostranská, Dejvická, Florenc a Želivského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…