Další otevřená data z CRAB zvyšují transparentnost resortu Ministerstva financí

20.07.2016 12:57 | Zprávy

Zájemci z řad veřejnosti mají nově možnost zkoumat další podrobná data z Centrálního registru administrativních budov (CRAB), který provozuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Další otevřená data z CRAB zvyšují transparentnost resortu Ministerstva financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Data jsou zpřístupněna v otevřeném formátu na stránkách Otevřená data Ministerstva financí

„Zveřejnění dat z CRAB je dalším krokem v naší strategii maximální transparentnosti ÚZSVM a posílení veřejné kontroly. Veřejnost má možnost si například zjistit, kolik jaká státní instituce platí za nájem, zda nájem odpovídá celorepublikovému průměru, nebo zda dochází k excesům. Meziročně se nám jen díky práci s daty z CRABu podařilo ušetřit státnímu rozpočtu zhruba více než 100 milionů korun,“ prohlásila generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu s tím, že zveřejnění dat přispívá k veřejné kontrole výdajů všech státních institucí.

„Systém CRAB byl od začátku problémový z hlediska naplněnosti a relevance dat. Tedy často tam data za některé státní instituce scházela nebo byla chybná. Po mé osobní intervenci máme CRAB konečně naplněný z 99 procent, nicméně chybovost ze strany institucí vkládajících data je pořád velká. Zveřejnění údajů a následná kontrola veřejností výrazně napomáhají zvyšování jejich kvality. I proto je zveřejňujeme,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš.

Již před rokem byla zveřejněna data, kde byly informace ohledně celkového přehledu objektů, jejich užitné plochy, volné plochy a některé další charakteristiky. Součástí nově zveřejněných dat je aktualizace těchto dat s tím, že oproti minulému roku se data podstatně rozšířila. Mezi nově zveřejněná data patří přehled provozních výdajů a příjmů za jednotlivé objekty; provozní výdaje na státní instituci; porovnání výdajů za nájem a přehled užívacích vztahů státních institucí v budovách v nestátním vlastnictví a budovách v podílovém spoluvlastnictví.

Data jsou zveřejněna jako otevřená a pod volnou licencí. Kdokoliv může data jakkoliv zpracovávat, například je párovat s jinými daty nebo vytvářet statistiky a porovnání napříč celou republikou a veřejnou správou.

Aktualizovaný report:

Přehled dislokací

Report zobrazuje přehled objektů, jejich užitné plochy (celkem, kancelářská, ostatní), volné plochy a některé další charakteristiky. Dále jsou uvedeny všechny užívací právní vztahy na objekt navázané, a to jak z pohledu všech státních, tak i nestátních uživatelů včetně jimi užívané plochy (celkem, kancelářská, ostatní) i částky za užívání (v případě úplatného vztahu) i provoz.

Nově zveřejněné reporty:

Provozní výdaje a příjmy na objekt

Report zobrazuje vybrané ekonomické údaje (provozní výdaje, opravy, investice, příjmy z pronájmu) a plochy pro jednotlivé objekty. Dále jsou vypočítány ukazatele provozní výdaje v Kč/m2 celkové plochy, provozní výdaje v Kč/m2 kancelářské plochy a příjmy z pronájmu na 1 Kč sledovaných výdajů na objekt. Report zobrazuje údaje za vybrané období a umožňuje porovnávat hodnoty ve více letech.

Provozní výdaje na státní instituci

Report zobrazuje vybrané ekonomické údaje (provozní výdaje, opravy, investice) a užívané plochy ze smluv. Dále je vypočítán ukazatel provozní výdaje v Kč/m2 užívané plochy. Report zobrazuje údaje za vybrané období a umožňuje porovnávat hodnoty ve více letech.

Porovnání výdajů za nájem

Účelem reportu je zjistit, jaké finanční prostředky vynakládají státní instituce souhrnně za nájem v letech. Report zároveň poskytuje informaci o průměrných výdajích za nájem na jednoho zaměstnance v nájmu a 1 m2 užívané plochy.

Přehled užívacích vztahů státních institucí v budovách v nestátním vlastnictví a budovách v podílovém spoluvlastnictví

V reportu je možné nalézt objekty nestátních vlastníků, případně objekty v podílovém vlastnictví, kde si státní instituce pronajímá plochu a má zde dislokovány zaměstnance. Report poskytuje data  o průměrném nájemném v dané obci dle CRAB, rozdíl mezi nájmem stávajícím a průměrným a možnost úspor v případě respektování průměrných nájmů a snížení ploch na zaměstnance.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…