Další peníze z ROP Severovýchod směřují na rekonstrukce silnic

22.01.2016 21:14

Další desítky milionů korun budou směřovat na rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji. Na využití bezmála 40 milionů korun se shodli na svém 58. zasedání, které se konalo 22. ledna videokonferenčně, členové Výboru Regionální rady Severovýchod. Větší část těchto prostředků je v rámci ROP Severovýchod převedena z ostatních oblastí podpory, kde už bylo u všech projektů potvrzeno dofinancování.

Další peníze z ROP Severovýchod směřují na rekonstrukce silnic
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Peníze konkrétně poputují na pokrytí dotací u dalších projektů, které byly schváleny v rámci 41. a 42. kola výzvy. V nich kraje předkládaly projekty na modernizaci silniční sítě v regionu, přičemž 27 projektům za více než 794 milionů korun byla dotace schválena. Nicméně v danou dobu nebyly v oblasti na podporu rozvoje dopravní infrastruktury volné finanční prostředky, avšak postupně se peníze do programu vracejí. „Díky úsporám v jiných projektech a také navýšení v rámci flexibility mezi prioritními osami je nyní možné dotacemi pokrýt další z již schválených projektů, které jsou vedeny v takzvaném zvláštním režimu, a tudíž příjemci nemají jistotu, že dotaci skutečně získají,“ podotkla ředitelka Úřadu Regionální rady Severovýchod Lenka Vašátková.

V tuto chvíli je částka vyčleněná na projekty 41. a 42. kola výzvy téměř 716 milionů korun. Podle předpokladů by však měly dotaci získat i ty projekty, na které se zatím nedostalo. „Je pravděpodobné, že se v rámci dalších úspor podaří pokrýt většinu zbývající částky,“ dodala ředitelka. Všechny tři kraje díky těmto prostředkům zrekonstruují především silnice III. třídy, které patří k těm, jež bývají ve velmi špatném až havarijním stavu.

ROP Severovýchod za dobu své existence podpořil více než 750 projektů, které pomohly při rozvoji měst, obcí, škol, zdravotních zařízení anebo již zmiňované regionální infrastruktury. V tuto chvíli se program postupně uzavírá. Nyní už bylo proplaceno více než 17,3 miliardy korun z vyčleněných 18 miliard, které měl ROP Severovýchod k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…