Další rok nové role státního podniku DIAMO

08.02.2019 12:51

Usnesením vlády byly státnímu podniku DIAMO uloženy úkoly související s oceňováním ložisek a zdrojů strategických surovin ČR a analýzou materiální, vzdělávací a personální základny nezbytné pro plnění těchto úkolů.

Další rok nové role státního podniku DIAMO
Foto: red
Popisek: Budova ředitelství s.p. DIAMO

Usnesením vlády České republiky ze dne 11. října 2017 č. 713 ke Zprávě o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin Evropské unie a některých dalších surovin (dále pouze UV č. 713/2017) byly, s. p. DIAMO prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a České geologické službě (ČGS) prostřednictvím Ministerstva životního prostředí (MŽP), uloženy úkoly související s oceňováním ložisek a zdrojů strategických surovin ČR a analýzou materiální, vzdělávací a personální základny nezbytné pro plnění těchto úkolů. Jmenovitým úkolem UV č. 713/2017 pro s. p. DIAMO je předkládat vládě každý rok, počínaje rokem 2018, do 31. prosince informaci o postupu prací při vyhodnocování ložisek nerostných surovin podle bodu II/1 tohoto usnesení včetně návrhu dalšího postupu a rozsahu navrhovaných průzkumných prací a vyčíslení finanční náročnosti (dále pouze Informace o postupu prací).

Informace o postupu prací byla předána na MPO v daném termínu a následně projednána v mezirezortním připomínkovém řízení. Po vypořádání všech připomínek z tohoto řízení byla Informace o postupu prací předložena vládě ČR. Vláda ČR vzala informaci na vědomí a vydala usnesení vlády České republiky ze dne 28. ledna 2019 č. 72 (dále pouze UV č. 72/2019), kde uložila ministryni průmyslu a obchodu prostřednictvím státního podniku DIAMO a místopředsedovi vlády a ministru životního prostředí prostřednictvím České geologické služby realizovat úkoly obsažené v části III bodu 9 materiálu čj. 39/19 (Informace o postupu prací).

Stát prostřednictvím citovaných usnesení deklaruje záměr, jímž je ve veřejném zájmu zvýšení kontroly státu nad využíváním strategických surovin Evropské unie rozšířený o další relevantní nerostné suroviny ČR.

Jmenovitě bylo uloženo MPO prostřednictvím s. p. DIAMO:

a) Zpracovat orientační studii proveditelnosti na ložisko lithia v oblasti Cínovce (nezávislá orientační studie proveditelnosti může být východiskem pro přístup státu ve věci osvojování ložiska Cínovec, např. ve věci udělování předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru).

b) Zpracovat orientační studii proveditelnosti na dvě vybraná perspektivní ložiska nebo zdroje grafitu, wolframu a aktualizovat studii proveditelnosti pro ložisko Běstvina.

c) Pokračovat v terénním výzkumu nových nadějných oblastí s potenciálem výskytu strategických surovin.

d) Pokračovat v realizaci prací na ověřování výskytu doprovodných prvků na ložiscích uranu v severočeské křídě.

e) Pokračovat v revizi hmotné dokumentace ve skladech s. p. DIAMO.

f) Zahájit projektovou přípravu na zřízení výzkumného pracoviště umožňujícího testování různých úpravárenských metod a vytvoření laboratoře, která bude umožňovat výzkum upravitelnosti rud.

g) Zpracovat jednotnou metodiku na hodnocení využitelnosti úložných míst těžebního odpadu (odvalů a odkališť).

h) Navrhnout rozšíření číselníku ke statistickému výkazu Prům 2-01 o vybrané strategické suroviny.

MŽP prostřednictvím České geologické služby bylo uloženo:

i) Zpracovat podrobné pasporty ložisek grafitu a wolframu a dokončit pasportizaci ostatních ložisek a zdrojů lithia.

j) Pokračovat v terénním výzkumu nových nadějných oblastí s potenciálem výskytu strategických surovin.

k) Pokračovat v revizi hmotné dokumentace ve skladech ČGS a s. p. DIAMO.

l) Podpořit rozšíření systematického výzkumu ložisek nerostných surovin a metalogeneze Českého masívu v České geologické službě za účelem vyhledávání nových a netradičních zdrojů strategických surovin na území ČR.

m) Zpracovat jednotnou metodiku na hodnocení využitelnosti úložných míst těžebního odpadu (odvalů a odkališť).

n) Navrhnout rozšíření číselníku ke statistickému výkazu Prům 2-01 o vybrané strategické suroviny.

DIAMO, s. p., spolupracuje s ČGS a zároveň plní koordinační roli při plnění úkolů daných UV č. 713/2017 resp. UV č. 72/2019 na základě Smlouvy o vzájemné spolupráci, která je každoročně aktualizována doplňkem smlouvy obsahujícím Plán prací na příslušný rok. Odborné práce prováděné ČGS a jejich výsledky jsou důležité pro zajištění informační základny potřebné pro základní zhodnocení ložisek. Zásadním přínosem prací ČGS je zpracování podrobné pasportizace ložisek a zdrojů zpracovávané suroviny. Na základě těchto pasportů DIAMO, s. p., zpracovává ocenění perspektivních ložisek a zdrojů. Souhrnná strukturovaná informace je pak uložena do Integrovaného registru informací o surovinách s. p. DIAMO (IRIS). Výstupy navazujícího a systematického výzkumu nových nadějných oblastí s potenciálem výskytu strategických surovin jsou podkladem pro návrhy na podání žádostí o stanovení průzkumných území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…