Další studie potvrdila dobré hospodaření jihočeských nemocnic

14.10.2013 19:22

Vedení Jihočeského kraje i holdingu Jihočeské nemocnice, a. s., vítá další ocenění práce jihočeských nemocnic, tentokrát v aktuálním žebříčku finančního zdraví, který každoročně vydává HealthCare Institute a Czech Credit Bureau. Mezi deseti krajskými a městskými nemocnicemi s nejlepším finančním zdravím figuruje hned pět z Jihočeského kraje. Fakt, že jihočeské nemocnice dokážou dobře hospodařit, významným způsobem ovlivňuje i rostoucí kvalitu zdravotní péče v jižních Čechách. Veškerý zisk, který krajská nemocniční zařízení vytvoří, totiž obratem investují do vylepšení komfortu pro pacienty.

Další studie potvrdila dobré hospodaření jihočeských nemocnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

„Investice do všech osmi nemocnic, vlastněných krajem, dosáhly v posledních pěti letech částky takřka 2,74 miliardy korun,“ uvedl předseda představenstva holdingu Jihočeské nemocnice, a. s., Martin Bláha. I když velkou část investic pokryly podle něho dotace z evropských fondů a částečně i z rozpočtu kraje, velkou měrou se na nich podílely z vlastních zdrojů i samotné nemocnice. Díky tomu, že se v jihočeských nemocnicích hospodaří s penězi účelně a hospodárně, tak například Centrum komplexní onkologické péče v nemocnici v Českých Budějovicích zmodernizovalo své přístrojové vybavení na světovou úroveň, podobnou modernizací prošlo i kardiocentrum a další oddělení. „Reinvestice mají za cíl zlepšit poskytovanou zdravotní péči jak pacientům, tak i zaměstnancům ve smyslu zlepšování pracovních podmínek, ekonomizace provozu  a inovace přístrojového vybavení,“ doplnil Martin Bláha.

„Jsem samozřejmě velmi rád, že naše nemocnice hospodaří beze ztrát a ušetřené peníze reinvestují opět do zdravotní péče. Je to důkaz naší odpovědnosti k systému zdravotnictví v Jihočeském kraji, ale také ocenění dobré práce vedení nemocnic i samotných lékařů a zdravotníků. Není ale možné nevidět, jaké problémy nemocnicím páchá restriktivní politika bývalého ministra zdravotnictví L. Hegera a jím schválená úhradová vyhláška. To se musí změnit a stát musí krajským nemocnicím peníze přidat,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Všech osm nemocničních zařízení, vlastněných krajem, je sdruženo ve společném holdingu, který mimo jiné zajišťuje centrální nákupy vybavení a dokáže tak nemocnicím ušetřit značné prostředky. Holding také koordinuje výměnu zkušeností mezi členy vedení jednotlivých nemocnic a přispívá tak tomu, že se s penězi nikde zbytečně neplýtvá.

Jihočeské nemocnice

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj. Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby v souladu se stanovenými předpisy a smlouvami s pojišťovnami.

V letech 2008-2012 tyto nemocnice proinvestovaly celkem 2,7 miliardy korun.

Ročně je v nemocnicích založených Jihočeským krajem hospitalizováno 131 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 58 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 6538 dětí. Nemocnice mají celkem průměrně 5940 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji.

Jihočeské nemocnice poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel Jihočeského kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

9:25 V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

Evropa už není tak bezpečná, jak bývala, soudí jeden z našich nejvýznamnějších česko-izraelských bez…