Daňová Kobra ukončila vyšetřování podvodu za téměř 800 milionů korun

25.02.2018 17:59

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) operující v rámci Daňové Kobry odhalili podvody maskované za podnikání v oblasti polygrafie ve výši téměř 800 milionů. Státnímu zástupci navrhli obžalovat 5 osob, kterým za krácení daní hrozí 5 až 10 let odnětí svobody, některým až 12 let za zneužití pravomoci úřední osoby. Členové Daňové Kobry se k případu s krycím názvem TISKAŘ dostali na základě informace z jiného vyšetřování, na kterém již pracovali.

Daňová Kobra ukončila vyšetřování podvodu za téměř 800 milionů korun
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Poznatky z případu OCTAVIAN (více ZDE) přivedly kriminalisty ke skupině osob, kterým mělo být v souvislosti s poradenstvím a obchodem v oblasti polygrafie, grafického zpracování dat a zejména v rámci obchodu s použitými tiskařskými stroji, neoprávněně vyplaceno správcem daně více než 750 milionů korun. Dalším prověřováním se podařilo zjistit, že se na této trestné činnosti měli podílet i dva pracovníci příslušného finančního úřadu.

Podle závěrů kriminalistů měly obchodní transakce obviněných v letech 2010–2012 dosáhnout objemu téměř 5 miliard korun. Následně měla být správci daně předkládána daňová přiznání k dani z přidané hodnoty, která obsahovala standardní obchodní operace a podvodná plnění, jež byla realizována s cílem neoprávněně uplatnit nárok na odpočet. Na základě podaných daňových přiznání došlo k postupnému neoprávněnému vyplacení nadměrných odpočtů DPH v částce více než 750 milionů korun.

Pracovníci finanční správy v souladu se zjištěnými skutečnostmi začali prověřovat podaná daňová přiznání. Důkladná kontrola a efektivní spolupráce i za účasti Finančního analytického úřadu, vedly ke zmaření vyplacení dalších 86 milionů korun.

Obviněným osobám hrozí za krácení daní trest odnětí svobody od 5 do 10 let. Za zvlášť závažný zločin „zneužití pravomoci úřední osoby“ hrozí některým obviněným až dvanáctiletý trest. Spisový materiál předaný na Městské státní zastupitelství v Praze se skládá z téměř 14 tisíc stran základního spisu a 1,2 TB dat v přílohách znaleckých posudků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…