Data ČSÚ jsou nyní přístupná i v mobilní aplikaci

28.01.2022 10:39

Český statistický úřad spustil novou mobilní aplikaci „ČSÚ“. Díky ní mohou zájemci najít aktuální statistická data a další zajímavosti ze světa statistiky ve svých chytrých telefonech. Aplikace je k dispozici zdarma na Google Play a App Store.

Data ČSÚ jsou nyní přístupná i v mobilní aplikaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

„Všechny novinky a aktuální údaje z ČSÚ teď mohou uživatelé jednoduše a přehledně nalézt na jednom místě - v mobilním telefonu. Ovládání aplikace je přitom velmi intuitivní,“ říká Jaroslav Sixta, místopředseda Českého statistického úřadu. Aplikace nabízí uživatelům nejnovější statistické údaje nejen z pravidelných Rychlých informací nebo aktualit zveřejňovaných na webu ČSÚ, ale také mnoho dalších údajů z analýz a dlouhodobých časových řad.

„V pátek 28. ledna uplynulo 103 let od založení moderní statistické služby v tehdejším Československu. Naše nová mobilní aplikace s jednoduchým názvem ČSÚ je nejen důkazem, jak moc se oficiální statistika za poslední století posunula kupředu, ale také praktickým dárkem odborné i širší veřejnosti,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Nejžádanější statistiky jsou v aplikaci uspořádány do 14 tematických skupin, jako jsou např. cenové indexy, obyvatelstvo, cestovní ruch, informace o krajích, česká NEJ apod. Primárním zdrojem využitých dat je pravidelně aktualizovaná Veřejná databáze ČSÚ. Veškeré aktualizace a novinky se tak automaticky promítají i do zobrazovaných údajů v mobilním telefonu. Prostřednictvím aplikace si lze rovněž přečíst všechny články zveřejněné na  webu statistikaamy.cz a ukládat si je do paměti mobilního telefonu, čímž budou dostupné i bez internetového připojení. Samozřejmostí je možnost sdílení s dalšími uživateli.

Vývoj aplikace, který je od počátku plně ve vlastní režii Českého statistického úřadu, přitom nadále pokračuje. „Náš vývojový tým bude nadále vyhodnocovat zkušenosti a potřeby uživatelů i dostupnost nových technologií a zařazovat nové funkce a možnosti. Uvažujeme například o využití dat ze systému GPS tak, aby se uživatelům mohla zobrazovat statistická data podle aktuální polohy,“ vysvětluje Leona Tolarová, vedoucí oddělení výstupních databází ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…