Data o Praze přehledně: Vznikl Katalog městských částí

06.02.2017 20:36

Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) spouští webové stránky katalog-mc.iprpraha.cz, kde jsou k nalezení nejrůznější číselné informace o všech z padesáti sedmi městských částí i o Praze jako celku. Data se týkají například ekonomiky, školství, ale i životního prostředí.

Data o Praze přehledně: Vznikl Katalog městských částí
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Paleta informací, které Katalog městských částí nabízí, je skutečně široká,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha. „Vždy jsou ovšem vztažena k území konkrétní městské části.“ Vedle základních informací, jako je rozloha, hustota zalidnění či věková struktura obyvatel, obsahuje katalog i mnohem méně obvyklé informace – například počet nákupních center, počet aktivních ekonomických subjektů, nebo třeba počet obyvatel v ambulantní péči na jednoho lékaře. Zjistit se zde dá také to, kolik lidí z městské části denně odjíždí pryč a kolik naopak dojíždí. „Osobně považuji například za zajímavé informace o struktuře zástavby nebo průměrné podlažnosti, které takto přehledně podle městských částí nebyly ještě nikdy publikovány,“ říká Boháč.

V katalogu lze například zjistit, že na Praze 1 se nachází 41,6% všech kulturních zařízení v Praze, tedy celkem 274 – a to i přesto, že Praha 1 tvoří celkem jen 1,1% rozlohy Prahy. Největší je oproti tomu Praha 6, která se svými 4156 ha tvoří přes 8,4% rozlohy celého hlavního města. Nejmenší Petrovice pak zabírají jen 0,4% rozlohy Prahy. Do městské části Praha-Křeslice každý den dojíždělo v roce 2011 podle Sčítání lidu, domů a bytů jen 33 lidí, zatímco na Prahu 2 dojíždělo denně 28 712 lidí, což je 55,2% počtu zdejších stálých obyvatel.

Katalog vznikal primárně pro městské části, komunální politiky a zaměstnance městské správy. Jako přehledný zdroj informací může posloužit komukoli, kdo se zabývá územním plánováním. Užitečný však může být i pro nejširší veřejnost: ocení ho například studenti či novináři, kteří píší o tématech spojených s Prahou či územním rozvojem. Výhodou je i to, že data lze mezi sebou porovnávat, neboť jsou zjišťována srovnatelnou metodou.

Koncem února by se měl katalog rozšířit ještě o další funkce. Data bude možné prohlížet nejen uspořádané podle městských částí, ale i průřezově podle témat a v úplnější nabídce. Kromě toho bude brzy možné si pasporty se základními údaji stáhnout i v pdf souboru. Katalog bude pravidelně aktualizován v závislosti na tom, jak často budou k dispozici nová data, ze kterých čerpá. Patrně však jednou ročně.

„Katalog městských částí vznikl jako přidružený projekt při tvorbě Územně analytických podkladů (ÚAP). Ty se ovšem zpracovávají z celoměstského hlediska. My jsme však chtěli politikům městských částí nabídnout i podklady, které budou vztažené jak k celému městu, tak konkrétně jejich městské části,“ vysvětluje Ondřej Boháč. Územně analytické podklady (www.uap.iprpraha.cz) tvoří soubor nejrůznějších dat a analýz o Praze. Slouží jako zdroj informací při plánování rozvoje území. Je to aktuální popis města, na kterém lze sledovat jeho postupný vývoj. Kromě prostorových vztahů ÚAP zohledňují také ekonomické, sociálně demografické a kulturní aspekty nebo stav životního prostředí. To vše totiž se změnami ve městě úzce souvisí. V první polovině roku 2016 byly zpracovány ÚAP 2016, které nyní procházejí připomínkovacím řízením. Zastupitelstvo hlavního města Prahy by je mělo schvalovat na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…