Děčínští praktici odmítají pečovat o své pacienty, Ústecký kraj žádá o pomoc ministerstvo

25.05.2018 13:50

Provoz ordinace lékařské pohotovostní služby v Děčíně je vážně ohrožen. Řada tamních praktických lékařů, přestože je to jejich zákonná povinnost, se dlouhodobě odmítá podílet na provozu ordinace pohotovosti a nyní i poslední z těch, kteří pohotovost sloužili, dávají postupně výpověď.

Děčínští praktici odmítají pečovat o své pacienty, Ústecký kraj žádá o pomoc ministerstvo
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Krajský úřad bude nyní intenzivně vyjednávat s lékaři, děčínskou nemocnicí a magistrátem, aby pohotovost pro děčínské zůstala zachována. Opakovaně osloví i Ministerstvo zdravotnictví, s žádostí o pomoc, protože situace v zajištění pohotovostí se stává díky přístupu lékařů neúnosnou.

„Celá situace je pro mě překvapující a nemilá, ač každý lékař má nemalý příjem z kapitačních plateb za své registrované pacienty, vypadá to, že má problém pomoci s jednou službou na pohotovosti za měsíc. Nepokládám to za fér vůči pacientům ani vůči lékařům v nemocnici. Předpokládá se, že by se lékař měl starat o své pacienty 24 hodin denně. To samozřejmě není prakticky možné, proto jsou pohotovostní služby, které tuto povinnost nahrazují. Nepochybně by k řešení měla přispět i změna legislativy,“ říká náměstek hejtmana Stanislav Rybák.

Z více než 30 praktických lékařů, kteří poskytují zdravotní služby ve spádové oblasti Děčína, se dosud na pohotovosti podílelo pouze okolo 10 z nich, a postupně začal být velký problém pohotovostní služby obsazovat. Krajský úřad proto po jednání s jejich zástupci na děčínském magistrátu vyzval všechny lékaře, aby se na pohotovosti podíleli, a snížil se tak v dlouhodobém horizontu jejich podíl v průměru na méně než jednu službu za měsíc. Přitom v pracovní dny jde pouze o 3 hodinovou, a o víkendech a svátcích 9 hodinovou ordinaci.

„Takovou reakci lékařů, pod taktovkou jejich celostátního sdružení, jsem nečekal. Krajský úřad nemá moc nástrojů, jak lékaře přimět sloužit a splnit si svou zákonnou povinnost, přesto je jeho povinností pohotovostní službu zajistit,“ dodává Milan Zemaník, ředitel krajského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…