Definitivně poslední dotace pomůžou obcím zrekonstruovat návsi a chodníky

15.09.2015 19:04

Úplně poslední peníze z ROP Střední Morava získají malé obce v Olomouckém a Zlínském kraji. Přibližně 200 milionů korun použijí na revitalizace návsí, místních komunikací nebo třeba chodníků. Získané dotace musí proinvestovat do konce roku.

Definitivně poslední dotace pomůžou obcím zrekonstruovat návsi a chodníky
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Příležitost získat poslední peníze z ROP Střední Morava využije na základě aktuálního přehledu asi 40 obcí ze schválených 50. O této možnosti rozhodl Výbor regionální rady a nově odsouhlasil žádosti, které úspěšně prošly hodnocením výzvy č. 58/2015  v květnu tohoto roku. Tehdy bylo ale schváleno jen 40 projektů a 50 zůstalo nepodpořeno. Ty byly schváleny až nyní z důvodu odstoupení projektů za cca 80 mil. Kč a  z důvodu dalších úspor. Na realizaci projektů ale mají obce omezený čas, protože proplaceny jim budou pouze ty dotace, které proinvestují a uhradí do 31.12.2015, což je termín pro závěrečné vyúčtování peněz z evropských fondů pro období 2007-2013.

„Jsme si vědomi skutečnosti, že do konce roku nezbývá mnoho času. Ale všichni víme, že se jedná o poslední peníze. A většina obcí jsou zkušení žadatelé, zaslali jsme jim doporučení jak postupovat a eliminovat rizika,“ uvedl Ivan Matulík, ředitel Úřadu Regionální rady.

K největším projektům, které byly schváleny, patří v Olomouckém kraji revitalizace obce Bludov, která získala dotaci 10 milionů korun. Stejnou částku dostane i obec Horní Moštěnice, kde díky ní opraví chodníky a veřejné prostranství ve dvou místních ulicích. Ve Zlínském kraji na nejvyšší dotaci, a to 7 milionů korun, dosáhla obec Hutisko-Solanec, která bude opravovat veřejná prostranství. Dotaci 6,5 milionů korun získala i obec Roštín na obnovu místních komunikací.

ROP Střední Morava, jehož prostřednictvím jsou čerpány finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na území Olomouckého a Zlínského kraje, měl v programovém období 2007-2013 k dispozici více než 18 miliard korun. Na rozvoj venkova již putovala částka 2,6 miliardy korun, díky které bylo doposud opraveno 225 návsí, náměstí a ostatních částí obce, 28 školek a škol nebo třeba 94 sportovních areálů a hřišť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…