Den otevřených dveří Senátu: Do tajemných zákoutí Valdštejnské zahrady nahlédly stovky návštěvníků

08.05.2016 20:20

Téměř 850 návštěvníků zavítalo v Den vítězství, v neděli 8. května 2016, do Valdštejnské zahrady, aby v rámci speciálních komentovaných prohlídek navštívili běžně nepřístupné prostory, které se v zahradě nacházejí.

Den otevřených dveří Senátu: Do tajemných zákoutí Valdštejnské zahrady nahlédly stovky návštěvníků
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Návštěvníky zahradou provedli průvodci a blíže je seznámili s historií zahrady, která vznikla v 17. století ve stylu italského manýristického parku a přináleží k Valdštejnskému paláci.

Zájemci z řad veřejnosti měli výjimečnou příležitost prohlédnout si jinak nepřístupné prostory, jako je například umělá jeskyně - grotta či Sál Argonautů. Obě místnosti přiléhají k sale terreně, monumentální a výjimečné stavbě ve Valdštejnské zahradě. Grottu s imitací přírodních skalisek a krápníků využívalo panstvo v horkých dnech jako úkryt. V Sále Argonautů zase upoutaly pozornost stropní fresky zobrazující výpravu řeckých hrdinů, kteří se vypravili pro zlaté rouno. V zahradě byl tradičně velký zájem také o zdejší faunu, zvláště pávy a výry.



Na příchozí ale nečekala jenom Valdštejnská zahrada, navštívit mohli také Valdštejnský palác. Historické prostory paláce, včetně například Rytířské síně nebo Jednacího a Hlavního sálu, si prohlédlo 1 324 lidí. V Mytologické chodbě zaujala návštěvníky výstava Dílo Karla IV. v běhu staletí, kterou v rámci karlovských oslav uspořádaly Senát a Akademie věd.

Přístupné dnes byly rovněž Kolovratský palác, Trčkovská galerie nebo Výstavní síň.

Celkem státní svátek v sídle Senátu oslavilo 3 226 spoluobčanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…