Den otevřených dveří na Ministerstvu zemědělství si nenechal ujít ani ministr Jurečka s rodinou

20.05.2015 7:34

Přibližně tisícovka lidí se v sobotu 16. května zúčastnila dne otevřených dveří na Ministerstvu zemědělství v rámci celopražského festivalu Open House, a měla tak možnost obdivovat nejmodernější zemědělskou techniku i historické expozice Národního zemědělského muzea, ochutnat kvalitní potraviny oceněné prestižní známkou Klasa či zkusit svou zručnost na simulátoru dojení nebo při nejrůznějších soutěžích.

Den otevřených dveří na Ministerstvu zemědělství si nenechal ujít ani ministr Jurečka s rodinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Bezmála šest set z nich pak nelitovalo námahy, vyšlapali až do čtvrtého patra, aby si mohli prohlédnout některé místnosti bývalého reprezentativního bytu ministra, jeho současnou pracovnu, jednací sály a další prostory zpřístupněné budovy, která právě v pondělí 18. 5. oslaví 87 let od položení základního kamene.

Neoklasicistní stavbu ve 30. letech minulého století stavěli za použití nejmodernější techniky, například čtyřicetimetrových jeřábů, železobetonu a  - poprvé v Praze - litého betonu, což umožnilo dokončit hrubou stavbu za pouhý rok, a to podle návrhu architekta Františka Roitha. Ten je dále autorem například i Městské knihovny na Mariánském náměstí nebo Domu ředitelství pošt a telegrafů v Brně. Základní kámen ke stavbě Ministerstva zemědělství slavnostně položil tehdejší ministr Otakar Srdínko dne 18. 5. 1928, tedy témeř na den přesně před 87 lety. Stavební pozemky na někdejším Petrském nábřeží vznikly úpravou koryta Vltavy a demolicí tzv. Helmových mlýnů, o nichž existují první zmínky už ve 14. století, v roce 1901 však kompletně vyhořely. Z důvodu nutného zpevnění terénu na břehu řeky stojí budova Ministerstva zemědělství na 1740 pilotech. Kolaudace stavby s celkovým rozpočtem 47 milionů korun proběhla v březnu 1932 a na jejím zhotovení se podílelo více než padesát odborných firem.

Kromě architektonického mistrovství a technického umu našich předků mohli návštěvníci Dne otevřených dveří na Ministerstvu zemědělství obdivovat prostory bývalého luxusního bytu ministra, posedět v kabině nejmodernějšího traktoru, prohlédnout si expozice Národního zemědělského muzea i galerii všech ministrů zemědělství od počátku samostatné republiky, vyzkoušet si na simulátoru, jak podojit krávu, či prověřit svoje znalosti i smysly v různých soutěžích. Chuť a čich pak dostaly odměnu v podobě ochutnávky několika uzenin, sýrů a nápojů, které se chlubí známkou kvality Klasa. Celkově na Den otevřených dveří dorazila přibližně tisícovka návštěvníků, 586 z nich prošlo komentovanou prohlidkovou trasu po budově. Někteří z nich odpoledne na trase potkali i ministra zemědělství Mariana Jurečku.

„Open House” představuje jednoduchou, ale silnou myšlenku: zpřístupňovat běžně nepřístupné pražské budovy zvídavé a zvědavé veřejnosti. Na jeden víkend v roce se otevírají sídla firem, úřadů či moderní technické stavby, okolo nichž jsme zvyklí procházet. Působí na nás každý den svým tvarem i vzhledem, ale za jejich zdi se máme málokdy šanci podívat. Pražský Open House, který ve svém prvním ročníku zpřístupnil 30 objektů, je součástí sítě městských festivalů probíhajících v řadě metropolí po celém světe, například v Londýně, New Yorku, Římě, Barceloně, Helsinkách či vloni poprvé ve Vídni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…