Den stavebních řemesel v Centru stavitelského dědictví Plasy Národního technického muzea

12.08.2016 8:18

Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea se v letošním roce plně zapojí do programu tradiční plaské pouti „Na Královnu“ a přivítá návštěvníky v nově otevřeném areálu na prvním Dni stavebních řemesel.

Den stavebních řemesel v Centru stavitelského dědictví Plasy Národního technického muzea
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Návštěvníkům se otevřou prostory hospodářského dvora, které již sice hostily účastníky různých odborných kurzů a workshopů, ale laické veřejnosti zůstávaly dosud tak trochu tajemstvím. „V provozu bude unikátní historická klempírna, která vás určitě zaujme svou důmyslností a funkčností, kovárna s vnitřní i venkovní výhní a slévárna neželezných kovů. Mistři kováři, slévači a klempíři vám předvedou, že práce s kovem může být nejen ‚fortel‘, ale i umění. Budete mít možnost pozorovat jedinečnou práci tesařů, kteří tradičními postupy budou připravovat části historického jeřábu,“ upřesňuje vedoucí CSD Plasy NTM Pavel Kodera.

Dále budou návštěvníci moci nahlédnout pod ruku mistru cihlářovi a provazníkovi, s jemnější prací je seznámí výrobce vitráží. Dvě vápenné pece přiblíží, jak probíhal výpal vápna, dojde i na pokládku střechy břidlicí.

Prohlédnout si bude možné také jedinečnou expozici stavebně historického průzkumu, která je součástí hospodářského dvora. Tato expozice je určena především těm, pro které jsou staré stavby výzvou k odhalování souvislostí, chtějí se v nich naučit číst, hledat zapomenuté významy.

PŘEHLÍDKA VOZŮ ROLLS-ROYCE

Národní technické muzeum chce potěšit návštěvníky plaské poutě nejen historickým stavitelstvím, ale i dalšími poklady techniky, a zajistilo proto přehlídku historických vozů Rolls-Royce. Jejich krásu a technickou dokonalost bude možné obdivovat před budovou bývalého pivovaru, ve které se nachází EXPOZICE STAVITELSTVÍ.

Národní technické muzeum
Centrum stavitelského dědictví Plasy
Pivovarská 5, 331 01 Plasy

DEN STAVEBNÍCH ŘEMESEL
13. srpna 2016 10.00 – 18.00

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…