Díky společným nákupům a korporátnímu řízení ušetří Moravskoslezský kraj desítky milionů ročně

02.02.2018 18:31

Rozhodnutí vedení Moravskoslezského kraje řídit svůj úřad a příspěvkové organizace podobně jako holding přináší hmatatelné úspory. Ročně díky tomu kraj ušetří desítky milionů korun.

Díky společným nákupům a korporátnímu řízení ušetří Moravskoslezský kraj desítky milionů ročně
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj zavedl standardy korporátního řízení a přijal koncepci poskytování sdílených služeb. Pro celou korporaci zároveň spustil elektronický nákupní systém. Krajský úřad tak není jen správním úřadem vykonávajícím administrativu, ale staví se i do role ústředí korporace, která zahrnuje krajem zřízené a založené organizace různých odvětví.

„Moravskoslezský kraj je jedním z prvních v České republice, který se k takovému kroku odhodlal. Staráme se o krajský majetek s péčí řádného hospodáře, zajišťujeme chod krajského úřadu a vlastních příspěvkových organizací tak, aby byly schopny na vysoké úrovni zabezpečovat služby pro občany, a zároveň abychom šetřili peníze daňových poplatníků. Díky sdíleným službám jsme za loňský rok ušetřili 89 milionů korun,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Uplatňování principů korporátního řízení se stalo běžnou součástí každodenní praxe krajského úřadu a příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje. Je zcela běžné, že telefonujeme za výjimečné tarify, energie nakupujeme na burze, majetek je výhodně pojištěn korporátní smlouvou, spotřební a zdravotnický materiál včetně potravin a některých služeb nakupujeme ve vlastním e-shopu. Proto neutrácíme zbytečně desítky milionů korun ročně a tyto peníze můžeme smysluplněji investovat do správy veřejného majetku a rozvoje poskytovaných služeb občanům,“ konstatoval ředitel krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Dodal, že nejvíce kraj v loňském roce ušetřil na energiích. „Centralizovaným nákupem elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze v roce 2017 dosáhne úspora z rozsahu částky 40,5 milionu korun. Do nákupu energií se kromě 210 krajských organizací zapojily i 4 obce se svými organizacemi. Stejným způsobem, tedy sdruženým nákupem pro celou korporaci, se nám podařilo dojednat cenu s mobilním operátorem za telekomunikační služby. Ušetřili jsme tak 14,5 milionu korun,“ upřesnil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Do elektronického nákupního portálu, jehož katalog obsahuje 7262 položek, je kromě krajského úřadu a jedné obchodní společnosti zapojeno 220 příspěvkových organizací kraje. „Ročně pro celou korporaci nakoupíme kancelářské potřeby za 6 milionů korun a další spotřební zboží za 43,5 milionů korun. Tím, že nakupujeme ‚ve velkém‘, ušetříme zhruba 14,5 milionů korun. Stejný postup se vyplácí i například v oblasti pojišťovnictví, kde máme velmi výhodně pojištěn nemovitý i movitý majetek kraje, profesní odpovědnost krajských nemocnic a služební auta. Na pojištění tak ročně ušetříme 20 procent z celkových nákladů na pojistné,“ řekl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza s tím, že kraj šetří i na nákupech licencí pro korporaci, pohonných hmotách, nájmech nebo třeba na platbách za školení zaměstnanců.

„Letos se soustředíme na zdokonalení a zkvalitnění existujících služeb a začneme postupně zavádět sofistikovanější a náročnější projekty. Například jednotný personální a mzdový systém pro Moravskoslezský kraj, na který už byla schválena dotace z Evropské unie. Podali jsme také žádost o dotaci z evropských fondů na jednotný evidenční systém sbírek a publikační portál, pracujeme na standardizaci e-mailových služeb a zálohování dat krajské korporace a dalších projektech, které reflektují zvýšené nároky na kyberbezpečnost a ochranu osobních údajů,“ vyjmenoval ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…