Dny lidí dobré vůle vychutnávají tisíce návštěvníků

04.07.2013 19:00

Bylo by nesmírně složité nenajít si dnes na Velehradě náplň volného času podle svých představ. Oslavy cyrilometodějského jubilea, které zde dnes a zítra vrcholí, se tematicky rozbíhají do tolika směrů, že návštěvníci musejí pečlivě rozmýšlet, kterou z akcí navštíví dříve. Například prostory ve Stojanově gymnáziu lákají od 15 hodin na celou řadu výstav a dokonce i dva unikáty.

Dny lidí dobré vůle vychutnávají tisíce návštěvníků
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

Věrná kopie Relikviáře svatého Maura

Jedinečnou příležitost mají letos návštěvníci Velehradu ve Stojanově gymnáziu. Mohou si jako jedni z mála prohlédnout věrnou kopii jedinečné zlatnické památky, Relikviáře svatého Maura. Unikátní je hned z několika důvodů. Jedním je skutečnost, že originál je osázen čtrnácti soškami z pozlaceného stříbra, téměř dvěma sty drahých kamenů a polodrahokamů a tvůrci použili filigrány, emaily i antické gemy (tedy drahokamy a polodrahokamy s rytým či řezaným obrazem). Nedocenitelný je ovšem mimo jiné i proto, že uchovává středověké zlatnické techniky. Není divu, že ho experti historickou a uměleckou hodnotou přirovnávají dokonce ke korunovačním klenotům.

Kopii relikviáře, která je na Velehradě k vidění v rámci prezentace Vězeňské duchovenské péče nesoucí název „Jít cestou naděje“, zhotovili odsouzení z Věznice Horní Slavkov pro zámek a hrad Bečov. „Tato pomůcka a originál dřevěné sochy sv. Barbory, patronky horníků (zhotovená na zakázku pro kostel v Chodově) budou na výstavě pouze ve čtvrtek 4. 7. a v pátek 5. 7. dopoledne, pak budou odvezeny zpět“, uvedla Mgr. Květoslava Jakubalová, hlavní kaplanka Vězeňské služby ČR. Návštěvníci Velehradu tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si věrnou kopii Relikviáře sv. Maura.

Nitěná krása Antonína Lukáše

Milovníky uměleckých prací jistě nadchne unikátní technika zhotovování šitých krajek, kterou si mohou prohlédnout v rámci výstavy Nitěná krása. Svá díla vystavuje snad jediný autor a duchovní otec techniky Antonín Lukáš. „Když jsem tu techniku vymýšlel, řekl jsem si, že musí být nekonvenční, jednoduchá a samozřejmě krásná,“ říká Lukáš a dokonale tak svou tvorbu vystihuje.

Na dalších výstavách jsou k vidění Papežská misijní díla, prezentují se církevní hnutí a komunity a vystaveny jsou i vítězné snímky Fotografické soutěže Velehrad 2012. V 18.00 hodin uvítá hosty vernisáž vítězných obrázků soutěže v malování Cestou dvou bratří.

Výstavy ve Stojanově gymnáziu budou otevřený i v pátek 5. července, tedy v den Národní pouti Velehrad 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…