Dny otevřených dveří ministerstva kultury navštívily v sobotu již tisíce lidí

22.09.2015 15:33

Velký úspěch slaví i fakt, že ministr kultury Daniel Herman se ujal průvodcovské role a provádí návštěvníky Nostického paláce svou pracovnou, která je v místě bývalé ložnice rodiny hrabat Nostitzů.

Dny otevřených dveří ministerstva kultury navštívily v sobotu již tisíce lidí
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Návštěvníci mají možnost prohlédnout si krásný barokní Nostický palác, pracovny vedení resortu i pracovnu ministra kultury, navštíví obrazárnu paláce s mnoha pozoruhodnými díly starých mistrů, pokochají se krásou Kulečníkového sálu i Modrého salonku, které jsou využívány pro pracovní setkání, přijímání hostů i slavnostní příležitosti, nahlédnou do Kaple Nanebevzetí Panny Marie, která přímo v ose palácové enfilády doplňuje celkový duchovní rozměr tohoto bývalého šlechtického sídla, ve kterém se výrazným způsobem pěstovalo a podporovalo umění a veškeré kulturní dění té doby. Mohou také nahlédnout do slavné nostické knihovny, která čítá na 14 tisíc svazků a je ve správě Národního muzea.

V přízemí paláce se návštěvníkům představuje 25 z celkem 29 příspěvkových organizací ministerstva (například Národní muzeum, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, Národní divadlo, Národní technické muzeum, Moravské zemské muzeum, Národní památkový ústav, Národní ústav lidové kultury ve Strážnici, Muzeum romské kultury v Brně, Památníky Terezín a další (seznam všech účastníků naleznete v příloze).

Tento rok pracovníci ministerstva kultury a jeho příspěvkových organizací mysleli i na nejmenší návštěvníky Nostického paláce a naplánovali ve spolupráci s Muzeem loutkářských kultur v Chrudimi krátká představení dvou loutkohereckých souborů v Konírně Nostického paláce; v přízemí navíc probíhají i lákavé výtvarné dílny pro děti.

Z promítaného dokumentárního filmu se návštěvníci dozvědí, jak vypadal Nostický palác před složitou a náročnou rekonstrukcí, i jak rekonstrukce probíhala. Národní technické muzeum přivezlo model funkčního parního stroje, takže i technicky orientovaní návštěvníci si přijdou na své. Příjemnou atmosféru dokreslují špičkoví hudebníci České filharmonie a odpoledne očekáváme trio hudebníků, kteří hrají uhrančivou romskou muziku. Velký úspěch slaví i fakt, že ministr kultury Daniel Herman se ujal průvodcovské role a provádí návštěvníky Nostického paláce svou pracovnou, která je v místě bývalé ložnice rodiny hrabat Nostitzů.

Akce pokračuje v neděli v době od 10 do 17 hodin. Čtyřtisící návštěvník bude obdarován krásnou publikací o památkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…