Do Milan Dobeš Musea se dnes po roce vrací ikonická díla, vystavena byla po celém světě

27.11.2018 8:15

Dnešním dnem se do Milan Dobeš Musea vrátila některá zásadní díla Milana Dobeše, Zdeňka Sýkory a Gyula Kosice, která byla od listopadu minulého roku zapůjčena na prestižních výstavách ve Varšavě či brazilském Sao Paulu. Návštěvníci muzea je tak budou moct v Gongu znovu zhlédnout v rámci pravidelných komentovaných prohlídek nebo při návštěvě výstavy František Kupka – Čech.

Do Milan Dobeš Musea se dnes po roce vrací ikonická díla, vystavena byla po celém světě
Foto: Milan Dobeš Museum
Popisek: Milan Dobeš Museum

Díla ze sbírky Milan Dobeš Musea byla od listopadu loňského roku součástí prestižní výstavy The Other Trans-Atlantic Kinetic and Op Art in Eastern Europe and Latin America 1950s – 1970s. „Z Dolních Vítkovic odcestovalo do Varšavy celkem šest děl. Mezi nimi byly ukázky tvorby nejen Milana Dobeše, ale také Zdeňka Sýkory či Gyula Kosice,“ říká výkonný ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela. Výstava byla vyvrcholením konference, která proběhla v říjnu 2016 ve varšavském muzeu umění Museum of Modern Art. Konference zkoumala krátký, ale historicky významný umělecký okamžik poválečného období, kdy umělci z východní Evropy a Latinské Ameriky našli společné nadšení pro kinetické a Op Art umění.

Mezi obrazy, které se dnes do Milan Dobeš Musea nyní vrací je také jedno z dominantních děl Milana Dobeše z roku 1960 Terč nebo Sýkorova Červeno – zelená struktura. Význam sbírky Milan Dobeš Musea dokazuje zájem řady prestižních zahraničních uměleckých institucí o zapůjčení některých děl. V těchto dnech muzeum přináší nejen ostravským návštěvníkům díla fenomenálního českého umělce a vlastence Františka Kupky. „Máme obrovskou radost, že se nám podařilo historicky poprvé vystavit rovnou jeho sbírky grafik s názvem Čtyři příběhy černé a bílé,“ uzavírá Koudela. Výstava František Kupka – Čech bude v Milan Dobeš Museu k vidění do poloviny ledna příštího roku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…