Do NP Podyjí vyrazilo loni mnohem více návštěvníků, šestnáct čidel zaznamenalo téměř půl milionu průchodů

21.02.2021 14:28

Je prosluněná, ale mrazivá, zimní neděle roku 2021. Na Králově stolci, kde byste ještě před rokem ve stejnou dobu a za stejných podmínek potkali jednu, maximálně dvě rodiny na odpoledním výletě, se nyní tlačí desítky lidí.

Do NP Podyjí vyrazilo loni mnohem více návštěvníků, šestnáct čidel zaznamenalo téměř půl milionu průchodů
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Přeplněné parkoviště na nedalekém kraji lesa dokládá, že sem nevyrazili jen ze Znojma, ale i ze vzdálenějších míst. Někteří na něm se svými karavany i přespali. Na známé vyhlídce to je už znát. Tam, kde dříve rostla tráva, je jen sešlapaná hlína a cestou turisté narazí na více odpadků než před rokem. Počet lidí, kteří v roce 2020 národní park navštívili, se oproti minulým letům výrazně zvedl. A ke kaňonu Dyje už ve velkých počtech nemíří turisté jen během hlavní sezóny, ale po celý rok.

Plyne to z aktuálních údajů ze šestnácti sčítacích zařízení, které Správa Národního parku Podyjí instalovala v roce v roce 2010 na různých místech chráněného území. Tehdy sčítače zaznamenaly přes 300 000 průchodů. V roce 2019 to bylo téměř 400 000 a vloni už půl milionu. „Do národního parku dříve chodili lidé zhruba v období mezi Velikonocemi a podzimními prázdninami. Mimo sezónu na některých stezkách člověk nikoho nepotkal třeba půl dne. To už ale v současné době zdaleka neplatí,“ říká náměstek ředitele Správy Národního parku Podyjí Jan Kos.

Nejvytíženějším místem národního parku byla stejně jako v předchozích letech vinice Šobes. Navštívilo ji na 80 000 turistů. O téměř 20 000 více než v roce 2019. Kromě přeplněných parkovišť v okolí nebo například aut stojících v přilehlých vinicích a na dalších zelených plochách, nápor návštěvníků přestává zvládat i lávka přes řeku Dyji spojující vinici s obcí Hnanice. V některých okamžicích se na její přechod loni stály i několikaminutové fronty.

Porovnání návštěvnosti konkrétních míst v letech 2019 a 2020:

  • graf

(data pocházejí z 16 sčítacích zařízení, umístněných na území národního parku)

V návštěvnosti se vinici Šobes přiblížila i Kraví Hora v blízkosti města Znojma (66 000 návštěvníků, o 14 000 více než v roce 2019). Skokově narostla návštěvnost i u vyhledávaných vyhlídek Králův stolec a Sealsfieldův kámen (více než 50% nárůst oproti roku 2019). Celkově v národním parku podle sčítačů vzrostla návštěvnost v roce 2020 o více než čtvrtinu.

Lidé se také častěji vydávali i na dříve málo navštěvovaná místa. Příkladem může být Pašerácká stezka u Čížova, kterou navštívilo dvakrát více lidí než v roce 2019 (téměř 15 000). Na Pašerácké stezce je také dobře vidět, že turisté častěji vyhledávali Podyjí i v posledních měsících roku, kdy obvykle národní park téměř osiří. V říjnu, listopadu a prosinci loňského roku se po ní prošlo přes 2600 návštěvníků. V roce 2019 to bylo jen necelých 1200.

Srovnání návštěvnisti lokality Pašerácká stezka v roce 2019 a 2020:

Podyjí

Větší počet návštěvníků sebou bohužel přináší i větší počet problémů. Do Podyjí častěji mířili například záchranáři. Pomocí vrtulníků a lodí museli pomáhat i lidem, kteří se vydali mimo značené cesty do nejcitlivějších míst národního parku. U nejvytíženějších tras přibyly odpadky. Strážci museli zastavovat řidiče, kteří do chráněného území vjížděli auty nebo parkovali na nevhodných místech.

Někteří lidé také nerespektovali pravidla pohybu po národním parku. Pěší se častěji vydávali mimo značené cesty do klidového území. Cyklisté jezdili mimo značené cyklotrasy a tak zvyšovali erozi některých cest nebo vytvářeli nebezpečné situace pro chodce.

Podrobná interaktivní data návštěvnosti Národního parku Podyjí můžete procházet na webu ZDE, který spravuje společnost Partnerství o.p.s. a do kterého data pro Podyjí dodává správa národního parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…