Do Národního muzea dorazily poslední návrhy na architektonické řešení Památníku Jana Palacha

18.01.2016 10:52

Národní muzeum v pátek 15. ledna 2016 ve 12.00 hodin, den před 47. výročím upálení Jana Palacha, přijalo poslední soutěžní návrhy na architektonické řešení Památníku Jana Palacha ve Všetatech.

Do Národního muzea dorazily poslední návrhy na architektonické řešení Památníku Jana Palacha
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

K tomuto datu se sešlo celkem 31 návrhů. Přijaté a oceněné návrhy budou představeny veřejnosti na speciální výstavě v Nové budově Národního muzea. Odpoledne ministr kultury ČR Daniel Herman a generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš uctili památku Jana Palacha před Historickou budovou Národního muzea.

Nový památník Jana Palacha

V roce 2014 Národní muzeum uzavřelo kupní smlouvu s majiteli Palachova domu a během jara 2015 byl dům zapsán v katastru nemovitostí jako majetek České republiky. Dlouhodobě neobývaný dům, který je ve velice špatném technickém stavu, je nyní vyklizený a připravený k úpravám. Vzhledem k významu tohoto místa a snaze najít co nejlepší a nápadité řešení, Národní muzeum v říjnu 2015 vypsalo architektonicko-výtvarnou soutěž na celkovou podobu Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Zájemci mohli posílat své soutěžní návrhy do 15. ledna do 12.00 hodin. Počátkem února zasedne odborná porota k jejich hodnocení a vybere vítězný koncept, podle kterého bude Památník Jana Palacha realizován. Nová muzejní expozice připomínající protest Jana Palacha z  16. ledna 1969 se prvním návštěvníkům otevře v lednu 2018.

Národní muzeum plánuje po oficiálním vyhlášení výsledků architektonické soutěže představit veřejnosti přijaté návrhy na výstavě v Nové budově Národního muzea v první polovině tohoto roku, a návštěvníci se tak budou moci seznámit i s vítěznou vizualizací Palachova domu.

Více informací: http://architektonicke-souteze.nm.cz/, www.nm.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…