Dobrá zpráva pro nemocné: pojišťovny léčebné konopí možná uhradí

21.11.2012 17:05

Přestože novela zákona, která má zlegalizovat využívání konopí k léčbě, zřejmě projde, ještě nedávno se zdravotní pojišťovny vyjadřovaly negativně k možnosti přispívání pacientům na takovou formu léčby. Nyní ministerstvo zdravotnictví připustilo, že by léčebné konopí mohly pojišťovny v budoucnu částečně hradit. Podle Jiřího Stably z Konopnyshop.cz tak jde o dobrou zprávu pro nemocné, kteří by si jinak drahé konopí nemohli vůbec dovolit.

Dobrá zpráva pro nemocné: pojišťovny léčebné konopí možná uhradí
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

V prosinci by se měla do závěrečného čtení dostat novela zákona, která umožní pacientům využívat konopí k léčebným účelům. Nepřipouští však možnost pro nemocné pěstovat si konopí doma. Jedinou možností je zakoupení na předpis v lékárně. Léčba by totiž podle poslanců měla být pod dohledem odborníka.

Za současného stavu, kdy Svaz zdravotních pojišťoven ČR nechce konopí proplácet z důvodu, že nejde o kauzální léčbu, ale jen potlačování příznaků a podpůrnou terapii, však není pro pacienty konopí cenově dostupné. V lékárnách za ně nechají až 20 tisíc korun. „Lékárny nejspíše nebudou tak drahé konopí odebírat, protože nebudou pacienti, kteří by na to měli. Přitom chce stát dovážet konopí ze zahraničí. Kdyby se licencované konopí vyrábělo u nás, cena bude až o dvě třetiny nižší,“ míní Jiří Stabla, odborník na konopí z Konopnyshop.cz

Konopí možná pojišťovny uhradí

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek se nedávno nechal slyšet, že by k hrazení konopí pojišťovnami po nějaké době od účinnosti zákona došlo. „Je zcela možné, že domácí výrobci i zdravotní pojišťovny navrhnou zařadit konopný přípravek do systému úhrad. Ta cesta je otevřená. Určitě dojdeme časem k zastropování měsíční částky za konopí. Ale to budeme vědět, až se to uvede do praxe," řekl Plíšek pro Týden.cz. Pojišťovny se se mohly k proplácení konopí rozhodnout podle toho, jestli se u nás osvědčí a kolik pacientů se pro něj rozhodne. Po roční zkušenosti by se mohlo dostat do systému úhrad.

Konopí v lékárnách již příští rok

V případě, že zákon nakonec Senát schválí a podepíše prezident, účinnosti by měl nabýt na jaře příštího roku. K předloze přidal zdravotnický výbor ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví celkový pozměňovací návrh. Norma říká, že se rok bude do českých lékáren dovážet konopí ze zahraničí, hlavně z Nizozemska. Roku 2014 by Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vypsal tendr na pěstitele z Česka, od nichž by nově vzniklá agentura pod dohledem SÚKL konopí vykupovala. Rozsah zakázky zatím nelze odhadovat, podle všeho by však šlo o značnou sumu v řádu až miliard korun.

Firmy, které budou chtít konopí pěstovat, budou muset zdárně projít dvoukolovým řízením. Licencí by SÚKL mohl vydat až deset, jasné to však nyní není. Společnost bude muset splnit podmínky pro nakládání s psychotropními látkami, kritéria správné pěstitelské praxe i bezpečnostní kritéria. Svou roli ve výběrovém řízení bude hrát cena.

Samopěstování? Nezmizí

Lidé se budou stále léčit nelegálně, konopí si sami pěstovat či pokoutně shánět a bude na ně pohlíženo jako na narkomany. „Sice nejspíše bude zákon legislativně přijat, ale to je tak vše. Pro uspokojení poptávky, která nyní převyšuje nabídku, by vážně nemocní měli dostat šanci si rostlinu vypěstovat doma, tedy za minimálních nákladů,“ míní Jiří Stabla s tím, že paradoxně pokud se konopí „zlegalizuje“ a dostane na úroveň kontrolovaných léčiv farmaceutickými firmami, které budou mít zodpovědnost nad bezpečným a stabilním lékem, vyjde to nehorázně draho.

Konopí k léčebným účelům používají již dnes pacienti například v Nizozemsku, Izraeli, i Kanadě. Nemocní pomocí marihuany zmírňují potíže spojené zejména s Parkinsonovou chorobou nebo roztroušenou sklerózou. Bylina pomáhá i proti bolestem, které doprovázejí rakovinu či proti nechutenství vyvolaném virem HIV.

Mastička z konopí, například Carun s výtažkem z konopí, je velmi účinná proti lupénce, ekzémům, bolestem kloubů a pomáhá i při popáleninách a odřeninách.

Konopí má zelenou v Americe

Americké státy Washington a Colorado nedávno legalizovaly marihuanu.  Oba americké státy jsou tedy prvními na světě, kde si v plném smyslu legálně budou obyvatelé moci koupit unci – asi 28 gramů – marihuany k rekreačním účelům. Léčebné využití marihuany je v USA legální v sedmnácti státech. Spolu s tím, ale bez přímé souvislosti, legalizuje prodej a držení 40 gramů měsíčně Uruguay.

Legalizace konopí ve světě

Kanada

Nemocný si může konopí pěstovat sám na základě licence

Švýcarsko

Produkci zajišťují pěstitelé na základě výběrového řízení

Německo

Léčiva jsou na předpis

Španělsko

O produkci se starají pěstitelské kluby

Nizozemsko

Produkci zajišťují pěstitelé na základě výběrového řízení

Alkohol (legální) versus konopí (nelegální):

ALKOHOL

KONOPÍ

  • existují smrtící varianty viz. metylalkoholová aféra
  • nelze se předávkovat, neexistuje smrtící konopí
  • zabíjí mozkové buňky, ničí játra, likviduje tělo
  • kouření konopí regeneruje mozkové buňky
  • probouzí v člověku agresivní chování a násilí, ztrátu kontroly
  • vyvolává u člověka pacifismus a větší toleranci, zklidňuje
  • hudebník, ač má  pocit, že mu alkohol pomáhá, se zhoršuje
  • hudebníkovi, co kouří trávu, se lépe hraje, což lze i slyšet 
  • způsobuje nechutenství k jídlu, nevolnost
  • jídlo po konopí skvěle chutná i člověku trpícímu nechutenstvím
  • nezdravě zvyšuje sebevědomí a snižuje soudnost
  • příznivě ovlivňuje průběh Alzheimerovy choroby, roztroušenou sklerózu a dalších nevyléčitelných nemocí
  • dochází k celkovému úpadku osobnosti v pracovní, společenské i rodinné oblasti
  • je dobré pro astmatiky, léčí lupénku aj.
  • vede k závislosti nejen psychické, ale i fyzické
  • nevede k fyzické závislosti
  • je odrazovým můstkem pro tvrdší drogy
  • po konopí nenásledují tvrdší drogy
  • způsobuje kocovinu
  • do běžného „provozního“ stavu se uživatel dostane během pár hodin
  • i nízká dávka alkoholu či legální léčivá snižují schopnost koncentrace za volantem
  • při pokusech s řidiči pod vlivem konopí se neprokázalo, že by se nějak význačně zhoršovala jejich schopnost řídit vozidlo 

Zdroj: KonopnyShop.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…