Dobrovolní hasiči z Libereckého kraje za své nasazení obdrželi záslužné medaile

22.01.2016 14:33

Záslužné medaile IZS Libereckého kraje II. stupně převzali dnes z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty dva členové jednotek dobrovolných hasičů za své osobní nasazení při likvidaci požáru v areálu společnosti Agba v Turnově. Hasiči Martin Bartoníček a Petr Prokop, při loňském tragickém požáru v Turnově, podávali spolu s kolegy mimořádné výkony a svou prací se podíleli nejen na záchraně životů, ale i majetku v hodnotě mnoha milionů korun.

Dobrovolní hasiči z Libereckého kraje za své nasazení obdrželi záslužné medaile
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

“Požár v Turnově byl jednou z největších mimořádných událostí v Libereckém kraji posledních mnoha měsíců. Bez nasazení členů jednotek dobrovolných hasičů by profesionálové zvládali požár jen obtížně, především v případě dohašovacích prací. Za jejich nasazení, i to, že se činnosti dobrovolných hasičů věnují ve svém volném čase, jim chci poděkovat,“ řekl hejtman Martin Půta. Slova uznání směřoval i k zástupcům měst a obcí Libereckého kraje, které dobrovolné hasiče podporují. V případě obou přítomných pánů jde např. o Turnov a Malou Skálu.

Ocenění hasiči (zleva) Martin Bartoníček a Petr Prokop.

Oceněný Martin Bartoníček je velitelem JSDHO Turnov a medaili obdržel za osobní podíl při likvidaci požáru objektu Agba v Turnově, kam přijel spolu s kolegy jako první. „Zezačátku to na místě nevypadalo tak tragicky, jak se na konci ukázalo. S odstupem času ale mohu říci, že to byl jeden z největších požárů jak pro naši jednotku, tak i pro mě osobně,“ uvedl Martin Bartoníček, který byl na místě tvůrcem dopravních a útočných vedení. Jako velitel úseku organizoval evakuaci požárem nezasažených výrobků z hořícího objektu. Svými výbornými organizačními a komunikačními dovednostmi významně přispěl k záchraně majetku značné hodnoty a úspěšné likvidaci požáru.

Martin Bartoníček obdržel medaili od hejtmana LK Martina Půty.

Petru Prokopovi, veliteli JSDHO Malá Skála, připadla medaile především za jeho osobní nasazení. Na místo zásahu přijel spolu s kolegy jako třetí: V prvé řadě se postarali o zajištění dostatečného množství vody pro hašení prostřednictvím zvláštních čerpacích stanovišť. Zejména ale v přilehlých skladech s kolegy objevili a vyvezli z nich techniku, 10 propanbutanových lahví, deset 200 l sudů s acetonem, 4 nádrže na 1000 litrů s dalšími hořlavinami a další materiál. Svým rychlým a rozhodným jednáním s nasazením vlastního života zachránil velké majetkové hodnoty a zdraví zasahujících osob. „Nejdřív jsme ven ze skladu vyvezli ještěrku a další techniku a za tím objevili různé sudy a barely. Pak jsme díky upozornění místního technika našli také lahve s propanbutanem a další nádrže, které jsem vyvážel tou ještěrkou,“ vzpomínal Petr Prokop, který je v civilním zaměstnání řidičem záchranné služby.

Oceněnému Petru Prokopovi kromě hejtmana poděkoval za nasazení i starosta Malé Skály Michal Rezler.

„Petra znám od mala a jsem rád, že máme takového velitele hasičů. I díky své profesi je to takový náš komplexní záchranář,“ řekl starosta Malé Skály Michal Rezler a doplnil: “Je dobře, že jsou hasiči oceněni za svou práci v tak krátké době po události, lidé to mají v živé paměti a zapamatují si tak dobře i ty, kteří pomáhali.“

Slovy chvály nešetřila ani místostarostka Turnova Petra Houšková. „Jsme hrdí na to, že máme takové skvělé hasiče a myslím, že i turnovští obyvatelé. Moc nás potěšilo i překvapilo, že se lidé v Turnově ve dnech zásahu zapojili a nosili nejen hasičům, ale i strážníkům a dalším na místo požáru nápoje, vařili jim guláše,“ popsala Petra Houšková.

Spolupráci všech složek při turnovské tragédii vyzdvihl i ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Vladimír Hadač, stejně tak i členové Bezpečnostní rady Libereckého kraje. Právě rada navrhla oba zmíněné hasiče na ocenění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…