Dopravní podnik reaguje na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu

16.11.2016 16:20

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) reaguje na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který se zastal případu osoby se zdravotním postižením, vůči které bylo zahájeno exekuční řízení

Dopravní podnik reaguje na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Dopravní podnik. hl. m. Prahy (DPP) reaguje na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který se zastal případu osoby se zdravotním postižením, vůči které bylo zahájeno exekuční řízení. DPP k tomu uvádí, že není subjektem, který by měl přístup k seznamu osob, které jsou držiteli průkazu ZTP/P, a proto nemůže provádět jakoukoli lustraci osob, které jsou při přepravní kontrole přistiženi bez platného jízdního dokladu.

Tyto osoby se samozřejmě mohou účinně bránit, ať už bezprostředně při přepravní kontrole předložením daného průkazu a kdykoliv poté při krocích vedoucích k vymožení pokuty. Daný případ je zcela specifickým, když z obsahu ústavního nálezu vyplývá, že v důsledku nepřebírání pošty stěžovatel v rámci nalézacího řízení neuplatnil žádnou procesní obranu a poprvé své námitky předestřel až v rámci exekučního řízení, kdy ovšem brojil pouze proti nedostatku v doručení rozhodnutí nalézacího soudu a rozhodnutí o nařízení exekuce. Protože v této obraně nezazněl argument, že je držitelem průkazu ZTP/P, nemohl DPP adekvátně reagovat.

Je samozřejmé, že DPP bezvýjimečně respektuje zákonné právo držitelů ZTP/P na bezplatnou přepravu v provozu PID.

Celá situace je velmi nešťastná a moc mne mrzí. I když je ze všech dostupných informací zřejmé, že k ní došlo souhrou okolností a ne chybou systému či dokonce zlým úmyslem, dal jsem vedení Dopravního podniku pokyn, aby udělalo maximum proto, aby se podobná věc nemohla opakovat a osobám se zdravotním postiženým se dostalo maximální ochrany,“ řekl náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

Generální ředitel a předseda představenstva DPP Martin Gillar vyjádřil politování nad vzniklou situací, potvrdil, že závadný stav nemohl být zachycen dříve a ihned po seznámení se s obsahem nálezu Ústavního soudu byla přijata odpovídající opatření k nápravě. Zdůraznil, že je vyloučeno, aby osoba, která je držitelem průkazu ZTP/P, byla postižena pokutou za nepředložení jízdního dokladu.

DPP v současné době připravuje zcela nový systém vymáhání pokut, v jehož rámci budou v max. míře posíleny prostředky  ochrany práv osob nedůvodně podezřelých z jízdy bez platného jízdního dokladu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …