Drážní úřad: Bezpečnost na našich dráhách je dobrá

10.10.2016 10:51

Drážní úřad v těchto dnech vydal výroční zprávu o vývoji bezpečnosti železnic za rok 2015. Dokument je určen především provozovatelům drah, železničním dopravcům, ostatním národním bezpečnostním úřadům nebo orgánům EU.

Drážní úřad: Bezpečnost na našich dráhách je dobrá
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Z hlediska bezpečnosti lze shrnout situaci na dráhách jako stabilizovanou, problém však nadále přetrvává u některých úrovňových železničních přejezdů.

Drážní úřad každoročně vydává zprávu o bezpečnosti na železnici, kterou následně předává evropským unijním orgánům. Ze zprávy vyplývá, že provozovatelé drah za rok 2015 nahlásili 94 nehod, při nichž bylo usmrceno 29 osob (údaj nezahrnuje události šetřené jako sebevraždy) a 53 vážně zraněno. Pozitivní informací je, že oproti roku 2014 došlo ke snížení nehodovosti o 10 %. To se však neodrazilo v počtu usmrcených osob, kdy ve stejném období předloňského roku došlo též k úmrtí 29 osob. Materiální škoda na vozidlech nebo samotné infrastruktuře dosáhla téměř půl miliardy, konkrétně 451 814 000 Kč.

Vývoj počtu nehod, usmrcených a vážně zraněných osob.

Drážní úřad provedl v roce 2015 celkem 654 státních dozorů zaměřených na dodržování pravidel v souladu s národními legislativními a bezpečnostními předpisy. Většina zjištěných závad byla drobného charakteru, což svědčí o relativně bezpečném provozování drah. U nedostatků pak byly úřadem určeny lhůty, ve kterých došlo provozovateli k jejich odstranění. I díky tomu nemusel Drážní úřad v loňském roce nikomu odebírat licenci či úřední povolení k provozování drah.

Jako nejvážnější bezpečnostní problém se tak jeví nadále počet nehod na úrovňových železničních přejezdech. Nutno ovšem dodat, že v 99 % případů je vina na straně řidičů, kdy někteří z nich stále odmítají respektovat výstražná zabezpečení přejezdů. Důkazem toho je i fakt, že z celkového počtu 29 usmrcených osob našlo smrt na přejezdech 18 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…