Druhá šance pro lidi s trestní minulostí: V pražské Stromovce běžci utíkali před předsudky

14.06.2018 13:45

Přes tři stovky závodníků běžely Stromovkou, aby upozornili na složitou situaci osob s trestní minulostí. Bývalí vězni mají často potíže s hledáním zaměstnání nebo čelí různým předsudkům. I to je podle odborníků důvodem vysoké recidivy (aktuálně dosahuje v ČR 70 %).

Druhá šance pro lidi s trestní minulostí: V pražské Stromovce běžci utíkali před předsudky
Foto: Ministerstvo spravedlnosti
Popisek: Yellow Ribbon Run

Na připomínku toho, že si osoby s trestní minulostí zaslouží druhou šanci, vyběhl na start včerejšího závodu O2 Pražská štafeta rekordní počet závodníků. V sérii závodů Běhů se žlutou stužkou letos vyběhlo rekordních 450 běžců, z toho 18 bývalých a 25 současných vězňů.

Symbolem akce, která vznikla v Singapuru a rozšířila se do světových metropolí, je žlutá stužka. Do Česka její myšlenku přivezla ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková. Druhý životní start pro vězně přišla i včera podpořit osobně. „Odstraňování předsudků je v zájmu celé společnosti. Vězeň, který nemá možnost pracovat, se pak často oklikou vrací k trestné činnosti,” řekla ředitelka tuzemské ženské věznice.

Štafetové kolíky si předávali mezi sebou současní i bývalí odsouzení, příslušníci Vězeňské služby, členové Probační a mediační služby, Ministerstva spravedlnosti a další lidé, kteří podporují myšlenku „žluté stužky.“ Krom podpory nové naděje pro osoby s trestní minulostí běžci v černých tričkách předvedli také výborné sportovní výsledky. Tým „Yellow Ribbon Run 32“ skončil z celkového počtu 800 štafet s časem 1:14 na skvělém čtvrtém místě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…