Druhé letošní zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů se zabývalo zejména porodnictvím

03.07.2016 8:35

Ve středu 29. června 2016 proběhlo v sídle Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii druhé zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů (dále jako „Rada“). Jednání Rady zahájil a vedl její předseda, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Jiří Dienstbier.

Druhé letošní zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů se zabývalo zejména porodnictvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Rada se nejprve zaměřila na plnění úkolů, které byly stanoveny na jejím minulém zasedání, a dále na činnost jejího sekretariátu.

V dalším bodě jednotlivé výbory a pracovní skupiny Rady představily své aktuální aktivity. Rada projednala celkem tři podněty, a to dva od Výboru pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů a jeden od Pracovní skupiny k porodnictví.

První podnět Výboru pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů se zabýval návrhem na zlepšení prezentací, které pravidelně resorty na Radě představují, druhý doporučil Ministerstvu vnitra provedení legislativních změn, které povedou k podpoře vyrovnanějšího zastoupení žen a mužů v úřadech územních samosprávních celků. Oba tyto podněty byly Radou přijaty.

Rada dále projednala informace vztahující se k agendě Evropské unie. Na programu jednání bylo rovněž shrnutí aktivit v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání s ohledem na rovnost žen a mužů i prezentace Ministerstva dopravy v oblasti rovnosti žen a mužů v návaznosti na Vládní strategii pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020.

Podnět týkající se sběru a transparentnosti statistických dat z oblasti porodnictví

Předsedkyně Pracovní skupiny k porodnictví Radě představila aktualizovaná východiska této pracovní skupiny a dále se věnovala podnětu pracovní skupiny ke sběru a transparentnosti statistických dat z oblasti porodnictví (např. o císařských řezech nebo vyvolávaných porodech). Podnět také doporučuje Ministerstvu zdravotnictví zřídit výzkumnou skupinu zabývající se mateřskou úmrtností. I tento podnět Rada hlasováním přijala.

V souvislosti s činností Pracovní skupiny k porodnictví je na místě také upozornit na analýzu diskuse „Zkušenosti z porodnic“ založené v únoru t.r. Ministerstvem zdravotnictví na jeho Facebooku, kterou pro Pracovní skupinu k porodnictví zpracovala doktorandka na Masarykově univerzitě v Brně, Lucie Vondráčková, pod odborným vedením Ivy Šmídové. Tato analýza byla prezentována na jednání Pracovní skupiny k porodnictví 26. května 2016 a v současnosti je již zveřejněna na webových stránkách Rady vlády pro rovnost žen a mužů.

Analyzováno bylo celkem 689 příspěvků, z nichž vyplynulo celkem 53 témat týkajících se zlepšení situace v českých porodnicích spadajících do čtyř hlavních oblastí – neintervenční porod, kde si komentující přejí nezasahovat do porodu, přístup k rodičce související s respektem k jejím přáním, vazba matky a dítěte (např. požadavek neodnášet dítě od matky) a systémové změny, kde zazněl požadavek na zřízení porodních domů.


Rada vlády pro rovnost žen a mužů je poradním orgánem vlády pro oblast rovnosti žen a mužů. Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Kromě jednotlivých resortů jsou v radě zastoupeny i příslušné nestátní neziskové organizace, sociální partneři a odbornice a odborníci z akademické obce a občanské veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…