Druhý festivalový týden přinesl krásné a různorodé hudební zážitky

24.07.2017 10:06

Koncerty druhého týdne 26. ročníku MHF Český Krumlov nabídly návštěvníkům mimořádné kulturní zážitky. Co nás čeká během následujících dnů?

Druhý festivalový týden přinesl krásné a různorodé hudební zážitky
Foto: pixabay.com
Popisek: Český Krumlov

Škampovo kvarteto provedlo v Krumlově vrcholně klasicistní program

Ve středu 18. července festival pokračoval komorním koncertem v Maškarním sále. Škampovo kvarteto, jedno z nejžádanějších českých komorních souborů u nás i v zahraničí, s velkým úspěchem provedlo vrcholně klasicistní program. Zazněly kvartety Josepha Haydna, Wolfganga A. Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Primárius Škampova kvarteta, Helena Jiříkovská vyjádřila své bezprostřední dojmy po koncertě těmito slovy: „Fantastické obecenstvo, výborný sál s krásnou akustikou, která zvuk našeho kvarteta krásně nesla.“ Ke zvolenému programu řekla: „Všechna tři díla, která jsme zahráli, mají k sobě časově velmi blízko. Vznikla v rozmezí asi patnácti let. Asi nejzávažnější z nich je Mozartův kvartet, který se nazývá "Disonantní". Mozart v něm použil na tu dobu velmi neobvyklé postupy, vyskytující se potom až v romantismu. Haydnův kvartet je zase rozverný, už jeho podtitul "Skřivánčí" mnohé napovídá. Zajímavé je, že Mozart svůj kvartet napsal dříve než jeho předchůdce Haydn a Haydnovi jej také věnoval. A Beethovenův kvartet je jeho poměrně raný opus, op. 59. “

Ovace publika přivedly hudebníky znovu na pódium, kde hudebníci přidali kousek finální věty právě Beethovenova Razumovského kvartetu č. 3. Kvarteto nevystoupilo na festivalu poprvé. A jaký mají jeho hráči k českokrumlovskému festivalu vztah? „Vždy, když dostaneme z Krumlova na festival pozvání, strašně rádi přijíždíme. Naposledy jsme zde hráli před třemi lety. Je to pro nás radost. Hrálo se nám moc krásně. Odezva publika byla perfektní. Měli jsme pocit, že s ním můžeme skvěle komunikovat,“ pochvalovala si Helena Jiříkovská.

Kytarista a muzikolog Jesús Castro Balbi představil hudbu s příchutí Peru a latinské Ameriky

Ve středu 19. července vystoupil v Maškarním sále peruánský koncertní kytarista Jesús Castro Balbi. Představil především vzácně uváděná díla jihoamerických autorů. Jeho hra měla příchuť Peru a latinské Ameriky. Na své vystoupení se velmi těšil: „Jsem moc rád, že jsem měl možnost vystoupit v tomto krásném městě a na vašem hudebním festivalu, který se může pyšnit účastí prvotřídních hudebních umělců. Tento koncert byl součástí kulturních aktivit, které se pořádají v rámci 95. výročí česko-peruánských diplomatických vztahů. Programem jsem vzdal poctu zámeckému maškarnímu sálu, v němž jsem hrál. Mým přáním bylo předat trochu našich peruánských pocitů a spontaneity českému publiku.“ Na úvod zazněla suita Johanna Sebastiana Bacha. Program pokračoval autorem, který spadá do období těsně pobarokního, Matíasem Maestrem a jeho dvěma sonátami a fandangem. Po přestávce Balbi představil hudbu svých krajanů. Ve druhé části večera zaznělo několik menutetů Pedra Ximenese Abril-Tirada a anonymní sonáta peruánské provenience. Program kytarista zakončil skladbami afro-peruánského původu, které v sobě nesou směsici rytmů a emocí obyvatel afrického kontinentu, která si od koloniální doby až po současnost vytváří a uchovává velmi specifický hudební ráz. „Této hudby si velmi vážím a mám ji moc rád,“ dodal Jesús Castro Balbi.

Brilantní a přátelský Mischa Maisky - jeden z vrcholů 26. ročníku MHF

Do Českého Krumlova se vrátil už poněkolikáté. „Jsem tu potřetí a přál bych si, abych sem mohl jezdit častěji. Nejen proto, že je to překrásné a okouzlující místo, ale i pro fantastické zdejší festivalové publikum. Je to pro mě pokaždé velké potěšení. Hrál jsem mnohem častěji v Praze, ale možná mám raději hraní v menších městech, protože každý koncert, každé vystoupení je tady vlastně velkou událostí. Nejsou tady rozmazlení širokou a celoroční nabídkou koncertů,“ vyjádřil svůj obdiv k Českému Krumlovu. Společně s jihokorejským klavíristou Chulhee Yoonem, který nahradil onemocnělou Shiran Wang, zahráli skladby Bacha a Brahmse. „Hudba je moje náboženství a Bachovy suity, to je Bible. Bez ohledu na to, jak dlouho hrajete, jak tvrdě trénujete, nikdy se nepřiblížíte úplně k jádru té hudby. Já se o to vždycky alespoň pokouším, je to velká výzva, ale také velké zadostiučinění. Cítím, že to obecenstvo ocení. Někteří pořadatelé se obávají, že tahle hudba je pro jejich publikum příliš komplikovaná. Podle mě to není tak úplně pravda, protože vždycky záleží na tom, jak to člověk interpretuje. Když hrajete na intelektuální úrovni, tak potřebujete intelektuální posluchače, ale když hrajete srdcem, tak to ocení každý, kdo má srdce, a nemusí být velkým hudebním znalcem,“ řekl k programu.

Po koncertu Maisky přiznal: „Musím po pravdě říci, že mě dnes pěkně potrápilo počasí, které ovlivnilo klima v sále.“ Celý den bylo v Krumlově velice teplo a večer, když se při koncertu spustil silný déšť, nastalo v sále dusno a vlhko. „Na pódiu bylo totiž jako na koupališti. A já nejsem dobrý plavec a tím spíše na pódiu,“ usmíval se Maisky. „Nezapotil jsem se jen já sám, ale i mé cello, které jsem během vystoupení musel otírat, aby mi po strunách neklouzaly prsty.“ To se však nestalo. Maisky i přes ne úplně komfortní podmínky zahrál obě sólové Bachovy suity (BWV 1007 a BWV 1011) první poloviny večera brilantně a s přehledem mistra. Po přestávce se k němu přidal jihokorejský klavírista Chulhee Yoon, aby nejprve v úpravě pro violoncello a klavír zahráli dvě Brahmsovy písně „Liebestreu” a „Immer leiser wird mein Schlummer“, a nakonec Sonátu č. 1 e moll pro violoncello a klavír, op. 38. téhož autora. „Vystoupení s Mischou Maiskym jsem si moc užil, setkali jsme se poprvé. Atmosféra festivalu je skvělá. Město je plné turistů i z mé země. Je tu velmi příjemné prostředí. Jsem moc rád, že jsme zahráli právě Brahmse. Je to nádherná, hluboká a dojemná hudba,“ svěřil se nám Yoon. Celý večer zakončili oba umělci přídavkem – Adagiem z Brahmsovy druhé Sonáty F dur.

Cappella Mariana vzbudila u českokrumlovského publika nadšení

Když na začátku 17. století formuloval hudební velikán Claudio Monteverdi, jehož 450. narozeniny letos slaví celý hudební svět, základy nové hudební řeči, stal se lidský zpěv jako nejpřirozenější projev lidské duše jeho nejsilnější inspirací. Hold tomuto skladateli vzdal soubor Cappella Mariana, specializující se na interpretaci středověkého vícehlasu, renesanční polyfonie a vokálních děl raného baroka. Vedle rozsáhlého duchovního díla se Monteverdi věnoval celoživotně i písňové tvorbě, kterou soustředil do madrigalů, a které v historii hudby zaujímají nezastupitelné místo. A právě Monteverdiho madrigaly tvořili kostru pátečního programu koncertu. Cappella Mariana dostála všemu, co se o ni říká - „dokonalá zvuková souhra, intonační přesnost a popracování detailů“.

Soubor působí pod uměleckým vedením Vojtěcha Semeráda, který k festivalovému angažmá řekl: „Jsme moc šťastní, že jsme náš program provedli v Maškarním sále renesančního českokrumlovského zámku. Mohli jsme se tak spolu s diváky imaginárně přenést do renesančních Benátek Claudia Monteverdiho. Právě v benátských palácích tato hudba nových madrigalů zaznívala.“ A pokračuje: „ Velký dojem na nás udělalo velmi pozorné obecenstvo. Moc za pozvání festivalu do těchto prostor a atmosféry děkujeme. Jako umělec jsem na festivalu již vystupoval, a sice se sesterským ansámblem Collegium Marianum, ale s mým souborem Cappella Mariana jsme přijeli poprvé.“ A jaké specifické rysy a půvaby nese Monteverdiho hudba? „Myslím, že Monteverdi byl nadčasový skladatel.

V madrigalové tvorbě byl opravdu mistr afektu, kdy byl schopen nádherně vyjádřit bolest neopětované nebo naopak radost z opětované lásky, které byly hlavním tématem těchto skladeb. Co se jeho kompozičních postupů týká, používal vlastně harmonii 20. století. Také bych jako zpěvák určitě vyzdvihl skladatelův mimořádný cit pro jazyk a pro jeho užití v hudbě. Zpěvákům tím velice pomáhal a psal jim to takříkajíc pod jazyk,“ zhodnotil Vojtěch Semerád.

Skupina Altan irskými baladami a rytmy zvedla ze židlí celou Pivovarskou zahradu

Irské tradiční hudbě byl zasvěcen sobotní večer v Pivovarské zahradě, na němž vystoupila skupina Altan, která letos slaví 30 let od svého založení. Je to kapela, která se vypracovala na špici kapel tohoto žánru. Hrají populární hudbu s nádechem irské tradice, v níž je spousta energie. Udržují tak irský folklór živý. V posledních několika letech byli „velvyslanci Irska“, protože pravidelně doprovázeli všechny prezidentky a prezidenty své země na jejich výjezdech do zahraničí, aby propagovali irskou kulturu. Jeden z jejich věrných fanoušku, pan Václav Bernard, nám řekl: „Irskou tradiční hudbu už mnoho let sleduji a tak Altan velmi dobře znám. Vydali už asi 10 CD, a všechny je vlastním. Kromě toho, že se krásně poslouchají, se na ně i skvěle tancuje. Frontmenka Altanu Mairéad Ní Mhaonaigh, která jednotlivé písničky během koncertu vždy pár slovy představuje, je excelentní houslistkou a zpěvačkou. Sestava kapely, jak jsme ji dnes měli možnost v Krumlově slyšet, je velmi stabilní, jsou to vlastně všechno dobří přátelé. Je to hudba, která si každého, kdo aspoň trošku vnímá rytmus a melodie, osloví jako v podstatě celá irská hudba. To, že jsou označováni za irský hudební poklad, není rozhodně nadnesené. Svou zemi výrazně reprezentují. Rozhodnutí vašeho festivalu zařadit na svůj program tuto kapelu je určitě trefou do černého!“

Kapela Altan na pódiu střídala nejrůznější rytmy - melodické balady i živější písně. Na otázku, v čem je irská hudba jedinečná, frontmenka Mairéad Ní Mhaonaigh odpověděla: „Pramení ze staré folkové hudby. Je plná emocí, s nimiž se můžete ztotožnit. A samozřejmě nabízí silné melodie, kvůli kterým ji lidé poslouchají. Do Krumlova jsme se vrátili po 11 letech a moc rádi. Je to tady jako v pohádce. Doufám, že jsme dnes divákům přinesli spoustu radosti a zábavy.“ Celý večer uvedl velvyslanec Irska v České republice pan Charles Sheehan a zpestřila jej také ochutnávka irské whisky. Ten kdo přišel, určitě neprohloupil.

Děti energie baví!

Nedělní odpoledne 23. července festival věnoval dětskému publiku. V Pivovarské zahradě se od 14 do 18 hodin ve spolupráci s hlavním partnerem, energetickou skupinou E.ON uskutečnil program s podtitulem „energie nás baví“. A právě tu si mohlo několik stovek dětských účastníků a jejich rodičů vybít na řadě naučných atrakcí. Připravena byla např. virtuální horská dráha či ukázky „závodu“ dronů českých závodníků, kteří se pohybují ve světové špičce v této nové disciplíně. V následném workshopu si pak děti mohly vyzkoušet létání s malými drony. K dalším lákadlům patřilo parkourové vystoupení s vedeným workshopem. Mimo to si děti mohly nechat na obličej namalovat tvář libovolného zvířete či vyzkoušet jízdu na segwayi a mnoho dalších her. Odpolednem spojeným s občerstvením, na něž byl vstup zdarma, provázela Kristýna Šimánková. Návštěvníci svorně reagovali: „Dnešní akce je super, děti se skvěle baví, je tady pro ně spousta zábavy a je o ně dobře postaráno.“

 

3. festivalový týden: dvakrát Jihočeská filharmonie se sólisty Julianem Rachlinem a Da Yoon Youem, šanson s Radkou Fišarovou, Bohuslav Matoušek s Jakubem Junkem a Virtuosi Pragenses, muzikál z Broadwaye a pocta trumpetistovi Maurici Andrému

Festival pokračuje v představování hudby mnoha žánrů a špiček současné hudební scény v propojení s atraktivním prostředním. Tento týden jich bude hned několik - Maškarní sál, Zahrada Kooperativy, Zámecká jízdárna, Pivovarská zahrada a Kostel Božího Těla a Panny Marie Bolestné. V úterý 25. července vystoupí na zámku za doprovodu Jihočeské filharmonie pod vedením jejího šéfdirigenta Jana Talicha korejský houslista Da Yoon You. Společně zahrají slavný Vivaldiho cyklus čtyř houslových koncertů Čtvero ročních dob op. 8., které dodnes okouzlují svou jednoduchou, ale krásnou melodikou a takřka útočnou rytmičností a živelností, stejně tak jako dojímají jejich překrásné lyrické pasáže. V druhé části večera zazní Corelliho Concerto grosso D dur, op. 6/1 a dvouvětý Koncert pro smyčce C dur Antonia Vivaldiho. Na to, že provedení tohoto díla netrvá déle než šest minut, se tento krátký koncert těší obrovskému zájmu. Koncert uzavře třetí z Braniborských koncertů - G dur Johanna Sebastiana Bacha, které jsou zejména pro náročnost koncertantních partů považovány za jeden z vrcholů interpretačního umění.

Pro velký zájem diváků přidáváme šansonový večer s názvem Rendez-vous s Radkou Fišarovou. Dva její open-air koncerty se uskuteční v úterý 25. a ve středu 26. července od 20.30 hod v Zahradě Kooperativy. Radka Fišarová nám ke krumlovskému vystoupení řekla: „Náš program může být pro návštěvníky Mezinárodního hudebního festivalu takovým letním osvěžením. S akordeonistou Aliksandrem Yasinskim a s mým bandem, kterému říkáme Jazz 4, chystáme česko-francouzský program plný šansonů. Jádro programu tvoří slavné písně z repertoáru Edith Piaf, které díky představení Edith – vrabčák z předměstí zpívám již spoustu let. A díky skladbám této úžasné šansoniérky se nám do repertoáru časem vpletly skladby také dalších francouzských interpretů, jako Charlese Aznavoura, Jacquesa Brela nebo Mireille Mathieu. Mám moc ráda francouzskou filmovou muziku, která v programu nebude chybět. Například vyloženě letní populární písnička Douliou douliou Saint Tropez. No a dojde i na naši autorskou muziku v nestandardních aranžmá. Rozhodně nehrajeme patetický dramatický šanson, možná jen špetku. Do své interpretace se snažíme dávat i humor a nadhled. Moc se na vystoupení do Krumlova na festival těším, je to čest.“

S komorním programem vystoupí ve čtvrtek 27. července v Maškarním sále Virtuosi Pragenses se sólisty Bohuslavem Matouškem a Jakubem Junkem, profesorem a jeho úspěšným studentem, kteří oba shodou okolností bojovali se zákeřnou nemocí a svůj boj díky nezištné pomoci jiných vyhráli. Z množství scénické hudby anglického skladatele Henryho Purcella představí jeho suitu pro smyčcový orchestr č. 1 Gordický uzel. Program bude pokračovat Mozartovým melodickým a hravým dílem v elegantním zdobném stylu - Concertone C dur, kde skladatel vedle smyčců a tympánů využívá i početnou sestavu dechových nástrojů. Zatímco za svého života byl Georg Philipp Telemann považován za jednoho z nejlepších hudebníků své doby, jeho nesmírně bohaté hudební dílo si získalo pozornost interpretů až po dílech Bacha a Vivaldiho. Jeho hudební řeč je oproti Bachovi kompozičně spíše jednodušší s větším důrazem na melodiku. Důkazem toho je i jeho Koncert pro dvoje housle a orchestr C dur. Hudba Karla Stamice není příliš vzdálena dílům mladého Mozarta a Haydna. Stamicovy skladby, jakož i Orchestrální kvartet F dur, jsou charakteristické pravidelností struktury, tematickou propracovaností a přitažlivými melodiemi. Jako zdatný houslista znal Stamic dobře i vděčné virtuózní triky. Na závěr zazní jeho Koncertantní symfonie D dur pro housle a violu. Tento druh skladby byl ve své době velmi populární. Odpovídal vkusu měšťanského publika, jeho obdivu pro virtuózní hru i jeho zálibě ve větším orchestrálním zvuku a líbivé melodické lince.

Následující den, v pátek 28. července bude koncert houslisty Juliana Rachlina věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov. Spolu s ním a za doprovodu Jihočeské filharmonie, kterou bude Rachlin zároveň dirigovat, vystoupí talentovaná kanadská violistka Sarah McElravy. Program je složen z děl Mozarta a Beethovena. Zazní Mozartova Koncertantní symfonie Es dur pro housle, violu a orchestr, z níž doslova tryská skladatelova tvůrčí fantazie, a slavná Haffnerova symfonie D dur, která je zhudebněný výbuch energie. Její závěrečné presto je skutečně virtuózní kus, u nějž autor požadoval, aby se hrálo tak rychle, jak to jen jde. Z pera Ludwiga van Beethovena Julian Rachlin zahraje technicky mimořádně náročný Houslový koncert D dur op. 61., jehož druhá věta patří k nejhlubším meditativním pasážím v Beethovenově tvorbě.

V sobotu 29. července v Pivovarské zahradě zazní americký muzikál i klasický rock a pop se vzpomínkou na kapelu Queen v podání broadwayských pěveckých hvězd Chloe Lowery, Capathii Jenkins, Roba Evana, Hugha Panara a za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice pod taktovkou Randalla Craiga Fleischera. V první části programu s názvem „Bravo Broadway“ zazpívají písně z amerických muzikálů let 1930-1959, tedy éry, která vešla ve známost jako „Golden Age of Musical Theatre“ a naplnila muzikálovou pokladnici dnes již klasickými díly. Ve druhé části večera je jako kontrast připraven výběr ze show s názvem „Rock On!“, klasický rock a pop let 70´a 80´. A tak program doplní písně Whitney Houston, skupiny Eagles, Heart či Led Zeppelin, Donny Summer a Michaela Jacksona. Rockovou tečkou bude vzpomínka na legendárního Freddieho Mercuryho a kapelu Queen, z jejichž tvorby uslyšíme nesmrtelné písně We Will Rock You a We Are the Champions.

A v neděli 30. července v 11 hodin trumpetista Marek Zvolánek a varhaník Pavel Svoboda vzdají svým koncertem v Kostele Božího Těla a Panny Marie Bolestné hold jednomu z nejvýznamnějších trumpetistů 20. století, Maurici Andrému. Díky svým neomezeným technickým možnostem výrazně přispěl ke znovuobjevování mimořádně náročných partů předklasického repertoáru a ve své době byl často jejich jediným interpretem. Kromě vážné hudby se věnoval také jazzu, folku a dalším hudebním žánrům. Stal se nejvyhledávanějším trumpetistou své generace a výrazně ovlivnil prosazení trubky jako sólového koncertního nástroje. Program koncertu je složen ze slavných skladeb pro trubku a varhany, které jsou proloženy sólovými vstupy varhan. Repertoár byl volen také s ohledem na možnosti a dispozice vzácných historických varhan klášterního kostela. Tento dvoumanuálový nástroj s 22 rejstříky lze označit jako „jihoněmecký”, postaven byl na konci 17. století a i proto v programu zazní hudba barokních mistrů.

Koncerty 4. festivalového týdne

Závěrečný festivalový týden nabídne pět koncertů. První tři z nich se uskuteční v Maškarním sále. V úterý 1. srpna vystoupí violoncellista Petr Nouzovský společně s kytaristkou Miriam Rodriguez Brüllovou. Program je kromě jediné originální skladby - Sonáty pro violoncello a kytaru brazilského skladatele Radamése Gnattaliho – sestaven z transkripcí oblíbených skladeb, které zaznívají na koncertních podiích často, ne však v obsazeni´ pro kytaru a violoncello. Ve středu 2. srpna se uskuteční koncert Smetanova tria, aktuálně oceněného prestižní BBC Music Magazine Awards, které zahraje výhradně skladby českých autorů – Josefa Suka, Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Následující den, ve čtvrtek 3. srpna, představí originální kombinaci klasické hudby s příměsí jazzu a popu Janoska Ensemble se sólisty sopranistkou Marcelou Cerno a barytonistou Danielem Serafinem. V pátek se festivalová produkce přesune do Pivovarské zahrady, kde zazní v podání sólistů Evy Hornyákové, Terézie Kružliakové, Otokara Kleina a Petera Mikuláše, Českého filharmonického sboru Brno, Filharmonie Bohuslava Martinů a dirigenta Stanislava Vavřínka Verdiho Messa da Requiem. Festivalové finále bude neobvyklé. Jeho podobu nám přiblížil prezident MHF Český Krumlov Jaromír Boháč: „Novým festivalovým prostředím bude tento rok zámecká zahrada, do které jsme situovali letošní závěrečný večer. Návštěvníky přivítáme ve 20.30 hod. na letní jízdárně, odkud se po krátkém oficiálním ukončení festivalu všichni přesuneme k barokní fontáně, kde bude připravena první část programu „iluminace zahrady“. Pak hosté přejdou do tzv. anglického parku vedle hudebního pavilonku, kde si poslechnou samotný koncert „Noc barokních mistrů“. Trumpetista Marek Zvolánek a soubor Barocco sempre giovane zahrají skladby Charpentiera, Telemanna, Vivaldiho či Bacha. A úplná tečka festivalu se odehraje u jezírka, kde za zvuků Händelovy hudby diváky čeká slavnostní ohňostroj.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…