Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

07.09.2016 14:39

Připojením turbogenerátoru k přenosové soustavě skončila včera v 22 hodin odstávka druhého bloku. Trvala 95 dní a energetici během ní například vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy nebo ochrannou budovu kolem reaktoru. Plného výkonu by měl blok dosáhnout během tohoto týdne.

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Skoro dvanáct tisíc plánovaných činností zvládli energetici během tří měsíců. Vyměnili čtvrtinu paliva, do skladu zavezli tři kontejnery s použitým palivem, zkontrolovali reaktor, turbínu nebo bezpečnostní systémy. Odstávku pak ovlivnily opravy nízkotlakého dílu turbíny a rozšířené rentgenové kontroly. „Šlo o dodatečné práce, které vyplynuly až z výsledků plánovaných kontrol, které tak splnily svůj účel. A všechny práce vyžadují dobrou přípravu a čas na realizaci. Pokud chceme z odstávky vycházet s čistým štítem a blokem dobře připraveným na další provoz, jinou možnost nemáme.“ vysvětlil Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při výkonu reaktoru 50 procent. Aktuálně je výkon stabilizován na 66 procentech a probíhají další kontroly sekundárního okruhu po najetí turbíny. K důležitým kontrolám během najíždění bude patřit ověřování rozložení výkonu reaktoru. Plného výkonu by blok měl dosáhnout do konce týdne.

Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Aktuálně běží 12. den odstávky. Včera bylo dokončeno vyvážení paliva z aktivní zóny reaktoru. Následovat bude plnění kontejnerů použitým palivem. Vedle toho běží kontroly turbíny a bezpečnostních systémů.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,025 miliard kilowatthodin elektřiny.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…