EGPI úspěšně završila smlouvu na projektování strojovny výzkumného jaderného reaktoru

27.11.2013 13:05

Společnost EGP INVEST (EGPI) z Uherského Brodu úspěšně završila smlouvu na projektování paroturbinového bloku s turbinou o výkonu 60 MW nejvýkonnějšího výzkumného jaderného reaktoru na světě MBIR. Dokumentace 3D modelu technického projektu strojovny byla předána v polovině listopadu zadavateli - státní ruské společnosti VNIPIET, která je součásti ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom.

EGPI úspěšně završila smlouvu na projektování strojovny výzkumného jaderného reaktoru
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

EGPI společně s ruskou firmou TASMO a českou firmou ARPO, a.s. tvoří konsorcium, které bylo založeno speciálně pro realizaci zmíněného projektu.

Model reaktoru MBIR byl zpracovaný v software SmartPlan od společnosti Intergraph. Velká pozornost při modelování byla věnována stavební části a především ocelovým konstrukcím. Následně byly vymodelovány zařízení a stěžejní potrubní trasy a průběžně se prováděla koordinace modelu.

„Následovat bude v první polovině prosince společné jednání se specialisty zákazníka na 3D projektování a diskutován další postup prací na dalším stupni dokumentace v příštím roce,“ uvedl František Fiedler, ředitel divize strojní a jaderné technologie EGP Invest.

Celková cena kontraktu na vypracování projektové dokumentace strojovny reaktoru MBIR činí 2,5 milionu euro (přibližně 65 milionů korun).

Společnost EGPI v rámci konsorcia zvítězila v kontraktu na vytvoření technického projektu strojovny reaktoru MBIR v mezinárodním tendru mimo jiné i proto, že má bohaté zkušenosti s prací na projektech pro jaderné elektrárny. Firma pracovala a i v současnosti pracuje pro JE Temelín, JE Mochovce, JE Jaslovské Bohunice a JE Dukovany.

„Kvality práce a spolehlivosti našich partnerů ze společnosti EGP INVEST si vysoce ceníme. Počítáme s tím, že by EGP INVEST měla dokázat zvítězit i v dalších tendrech na projektování jednotlivých systémů a budov reaktoru MBIR“, ohodnotil spolupráci s českou společností Alexandr Tuzov, náměstek ředitele bloku pro inovační státní korporace Rosatom a ředitel projektu MBIR.

Společnost EGP INVEST, spol. s r.o., zajišťuje projektové práce a služby v oboru investiční výstavby, rekonstrukcí, modernizací a inovací staveb. Specializuje se především na oblast jaderné a klasické energetiky a na energetická díla z obnovitelných zdrojů. Své služby ale nabízí i v dalších oblastech (např. v oblasti petrochemie, průmyslové, vodohospodářské a občanské výstavby). Společnost byla založena v roce 1991 a ve své podnikatelské činnosti a výrobním programu navazuje na zkušenosti projektového střediska otevřeného v Uherském Brodě již v roce 1960. V roce 2009 se stala stoprocentní dceřinou společností ÚJV Řež, a.s. V současnosti zaměstnává 115 stálých pracovníků, jejichž průměrný věk dosahuje 41 let.

Multifunkční výzkumný reaktor na bázi rychlých neutronů MBIR

Projektování a výroba výzkumného reaktoru MBIR (o tepelném výkonu 150 MW), jehož spuštění je naplánováno na rok 2019, má za cíl obnovit, modernizovat a rozšířit možnosti sítě ruských výzkumných reaktorů. Reaktor MBIR bude postavěn ve městě Dimitrovgrad Uljanovské oblasti.

Na reaktoru MBIR se kromě realizace širokého spektra výzkumných úkolů (výzkumy v oblasti uzavírání palivového cyklu a utilizace aktinidů z jaderných odpadů, výzkumy perspektivních palivových a konstrukčních materiálů, stejně jako nových a modifikovaných nosičů tepla, výzkumy chování paliva v nestacionárních a havarijních režimech provozu apod.) plánuje také výzkum a řešení aktuálních aplikovaných úkolů (výroba izotopů pro nejrůznější účely, získávání zkušeností ohledně modifikovaných látek, využití svazků paprsků neutronů pro medicínské účely, výroba tepelné a elektrické energie atd.).

Podle údajů Mezinárodní agentury pro atomovou energii je dnes po celém světě provozováno cca 240 výzkumných reaktorů. Dalších cca 360 reaktorů již bylo zastaveno a vyřazeno z provozu.

Největší počet provozovaných jaderných výzkumných reaktorů na světě je v Rusku (62), následují Spojené státy (54), Japonsko (18), Francie (15), Německo (14) a Čína (13). V České republice existují tři výzkumné reaktory – dva v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži a jeden školní reaktor VR-1 na ČVUT v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…