EKOLAMP: Pozor na černé pasažéry v odpadovém hospodářství

05.08.2023 22:08 | Tisková zpráva

Černí pasažéři v odpadovém hospodářství nejezdí bez placení veřejnou dopravou, ale vyhýbají se poplatkům za recyklaci odpadu. Typicky se jedná o firmy nebo živnostníky, kteří mají ze zákona zajistit zpětný odběr jimi produkovaných či dovážených výrobků v okamžiku, kdy doslouží.

EKOLAMP: Pozor na černé pasažéry v odpadovém hospodářství
Foto: red
Popisek: Ekolamp

Pokud firma vyrobí či doveze na český trh výrobek, její povinností je automaticky počítat s jeho budoucí recyklací v okamžiku, kdy jej chce spotřebitel vyhodit. Tuto povinnost nejčastěji zajišťují tzv. kolektivní systémy, které službu zpětného odběru a recyklace těmto firmám poskytují. Za to kolektivnímu systému zaplatí příspěvek na recyklaci, který při nákupu výrobku hradí spotřebitel.

„Při nákupu elektrozařízení si spotřebitel předplatí jeho budoucí recyklaci. Počítá se samozřejmě s tím, že se výrobku zbaví správným způsobem, tedy nejčastěji vrácením starého při nákupu nového nebo odevzdáním na sběrném dvoře,“ říká Petr Číhal, obchodní ředitel společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci různých druhů elektrozařízení.

Mezi černé pasažéry patří řada firem a živnostníků

Podle analýzy společnosti EKOLAMP se této povinnosti v České republice vyhýbají zejména menší firmy či živnostníci. Typicky se jedná o malé výrobce či e-shopy, které dovážejí zboží na trh ze zahraničí, zejména z Asie.

„Někteří o této povinnosti nevědí, ale jiní ji ignorují a doufají, že si toho dohledové orgány nevšimnou. Teprve když je upozorníme, že jim za porušení zákona hrozí až 50milionová pokuta, tak se začnou o své povinnosti zajímat,“ shrnuje situaci Petr Číhal.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Ohrožují spotřebitele i životní prostředí

Černí pasažéři, neboli free rideři, nejenže parazitují na systému, který financují poctiví podnikatelé, ale ohrožují i samotné spotřebitele. Nepoctivé firmy většinou nedodržují ani další zákonné povinnosti, které mají chránit či informovat spotřebitele.

„Typicky neuvádějí veškeré informace o výrobcích či nedodržují evropské bezpečnostní standardy a normy, což představuje značné riziko zejména u elektrozařízení,“ vysvětluje Petr Číhal. „Náš kolektivní systém se dlouhodobě zaměřuje na tento problém a free ridery aktivně vyhledává a oslovuje s výzvou, aby své povinnosti plnili. Hájíme tím zájmy všech firem, které zákon dodržují.“

Nekalé praktiky free ridingu kromě spotřebitelů ohrožují i životní prostředí. Vedou ke vzniku tzv. sirotčího elektroodpadu, za který nebyly uhrazeny příspěvky na jeho ekologickou recyklaci. V důsledku nemusí být řádně recyklován a skončí například ve směsném odpadu či na černé skládce. Tím vzniká riziko poškození životního prostředí.

Od černých pasažérů výrobky raději nekupujte

Spotřebitelé se mohou o snížení počtu free riderů sami zasadit tím, že nebudou jejich výrobky kupovat. Nejprve mohou zkontrolovat, jestli je u výrobku uvedena výše recyklačního příspěvku. „Tuzemští prodejci při prodeji nových elektrozařízení musí ze zákona uvádět na prodejních dokladech výši recyklačního příspěvku, který se za tato elektrozařízení povinně odvádí,“ dodává Petr Číhal.

Zda výrobce plní své povinnosti v rámci recyklace elektroodpadu, lze ověřit podle platného evidenčního čísla výrobce na webové stránce Ministerstva životního prostředí ČR v tzv. Seznamu výrobců elektrozařízení (ZDE).

„Výrobky firem, které se vyhýbají plnění recyklačních povinností, často nesplňují ani jiné legislativní požadavky, například z hlediska bezpečnosti výrobku a jeho kompatibility s evropskými standardy. Doporučujeme takový výrobek nekupovat. Také nás můžete informovat, my se následně s takovou firmou spojíme a navrhneme jí vhodné řešení,“ uzavírá Petr Číhal.

Společnost EKOLAMP je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr elektrozařízení. Zdarma poskytuje služby sběru a recyklace jak firmám a institucím, tak i běžným občanům. Kolektivní systém EKOLAMP sdružuje výrobce a dovozce elektrozařízení, za které plní jejich zákonné povinnosti týkající se sběru elektroodpadu. Za tímto účelem buduje po celé České republice širokou síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých elektrozařízení a jejich zpracování včetně následného využití materiálu a odstranění zbytkových odpadů. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…