ERÚ: Lockdown v prvním čtvrtletí navýšil spotřebu elektřiny u domácností

23.05.2021 20:05

Zatímco loni spotřeba elektřiny klesla na pětileté minimum, v letošním prvním čtvrtletí se vrátila k růstu. Meziroční navýšení spotřeby za celé čtvrtletí však nepřekročilo jedno procento a výrazné rozdíly panovaly mezi jednotlivými měsíci i napěťovými hladinami. V plynárenství spotřeba v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o více než desetinu. Tahounem růstu spotřeby plynu bylo z velké části chladné počasí.

ERÚ: Lockdown v prvním čtvrtletí navýšil spotřebu elektřiny u domácností
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Tuzemská spotřeba elektřiny (brutto) v první čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,7 % a dosáhla 20,3 TWh. Ještě v lednu ale vykazovala meziroční pokles (-1,4 %), růst se mírně projevil až v únoru (+0,3 %), a především pak v březnu (+3,5 %). K meziročnímu nárůstu spotřeby masivně přispěly domácnosti (+14,8 %). V záporných číslech se ale stále pohybovali podnikatelé i podniky, a to na všech napěťových hladinách – na hladině nízkého napětí o -2,6 %, vysokého napětí o -1,8 %, velmi vysokého napětí o -2,8 %.

„O průběhu pandemie a jejích dopadech nejlépe vypovídají měsíční data. Na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí, kam se nejčastěji připojují velké průmyslové podniky, se spotřeba nejvíce propadla loni v dubnu a v květnu, meziročně o více než patnáct procent. Podnikatelé-maloodběratelé ale nejhorší dopady, měřeno spotřebou, zažili až letos v lednu, kdy došlo k výraznému přitvrzení protipandemických opatření a spotřeba u nich klesla meziročně bezmála o dvanáct procent. Spotřeba domácností se, vcelku logicky, ve stejnou chvíli vydala opačným směrem, když meziročně vzrostla téměř o šestnáct procent. Takto výrazné změny v běžných časech trvají několik let, nyní je pozorujeme v řádu měsíců," komentuje vývoj Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Výroba elektřiny (brutto) v prvním čtvrtletí rostla mnohem výrazněji než spotřeba. Dosáhla 23 TWh, což představuje meziroční nárůst o 3,6 %. Konkrétně v březnu pak výroba meziročně stoupla dokonce o 7,7 %.

Nejvíce si oproti předchozímu roku v prvních třech měsících polepšily vodní elektrárny (+48,1 %). Výroba rostla i v paroplynových elektrárnách (+8 %) a v jaderných elektrárnách (+7,8 %). Výrazný záporný přírůstek byl naopak zaznamenaný u větrných elektráren (-42,5 %).

Důvod, proč výroba rostla rychleji než spotřeba, vysvětluje přeshraniční saldo. Export převažoval nad importem o 2,5 TWh, což představuje meziroční nárůst o 0,5 TWh (+23,24 %). Za změnou hledejme především snížení importu o celou 1 TWh (-24,3 %).

Celková spotřeba zemního plynu v prvním čtvrtletní dosáhla 3,53 mld. m3, což je o 13,4 % více než v loňském prvním čtvrtletí. Za nárůstem stojí mj. vyšší spotřeba paroplynových elektráren v Karlovarském a Ústeckém kraji. Dvě české paroplynové elektrárny samy o sobě představují desetinu z celkové tuzemské spotřeby zemního plynu.

„Významný vliv na spotřebu plynu mělo také počasí, když se průměrné teploty v prvním čtvrtletí pohybovaly o 0,3 stupně Celsia pod dlouhodobým teplotním normálem. Nejen kvůli lockdownu, ale také díky chladnější zimě, vzrostla spotřeba domácností téměř o třináct procent oproti začátku loňského roku," doplňuje Stanislav Trávníček.

Stejně jako v minulosti, i tentokrát Česká republika nejvíce plynu dovezla z Německa, ačkoliv jde z valné většiny o plyn vytěžený původně v Rusku.

Kompletní zprávy ke statistikám energetiky jsou dostupné na webových stránkách ERÚ:

Rozcestník statistických zpráv
Zprávy o provozu elektrizační soustavy
Zprávy o provozu plynárenské soustavy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…