ERÚ: Obtěžují vás podomní prodejci? Braňte se!

07.04.2016 15:20

Energetický regulační úřad (ERÚ) v poslední době obdržel řadu stížností spotřebitelů, zvláště seniorů, týkajících se praktik a jednání některých zástupců obchodníků s energiemi (elektřina a plyn).

ERÚ: Obtěžují vás podomní prodejci? Braňte se!
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Na základě zkušeností ERÚ získaných při řešení podnětů spotřebitelů lze konstatovat, že někteří podomní prodejci energií mají odborná proškolení, jak přesvědčit, nebo přesněji zmanipulovat spotřebitele k uzavření smlouvy o změně dodavatele energií. Využívají nejrůznějších triků, psychologických fíglů a metod, dokonce i zfalšování podpisu spotřebitele.

ERÚ proto upozorňuje na možná rizika spojená s uzavřením smlouvy na dodávky energií dálkovým způsobem, např. telefonicky, nebo mimo pobočky obchodníka s energiemi a důrazně nabádá k dodržování nejvyšší možné míry obezřetnosti. ERÚ v této souvislosti varuje před vpouštěním cizích osob do bytu/domu, i před podpisem zdánlivě nepodstatných písemností, ze kterých může vzejít platně uzavřená smlouva o dodávkách a s tím spojená možnost:

  • stávajícího dodavatele vyúčtovat smluvní pokutu v důsledku nedodržení sjednaných podmínek ve smlouvě, zvláště nedodržení sjednané doby dodávek energie,
  • nového dodavatele naúčtovat smluvní pokuty, protože nemohl v důsledku jednání spotřebitele zahájit dodávky energie.

V případě, že jste podlehli určitému nátlaku a přesvědčivosti jednání podomních prodejců, upozorňuje ERÚ na možnosti ukončení smluv formou odstoupení, a to ve lhůtě do 14 dnů ode dne jejich uzavření, nebo na možnost výpovědi smlouvy bez sankce ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu.

Věnujte prosím pozornost následujícím možnostem, kdy se můžete bránit nechtěným nabídkám podomních prodejců:

  • podomní prodejce Vás navštíví a ve Vaší obci platí zákaz podomního prodeje - kontaktujte příslušný obecní úřad nebo policii;
  • podomní prodejce zfalšoval Váš podpis (s čímž se také ERÚ setkává) - kontaktujte policii;
  • podomní prodejce Vás neustále obtěžuje telefonickými nabídkami, obraťte se na Vašeho telefonního operátora, který je povinen v souladu se zákonem (č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích) na žádost svého účastníka a na jeho náklady zajistit službu identifikace účastnického čísla, z kterého byla uskutečněna zlomyslná nebo obtěžující volání. Se získanými údaji se můžete obrátit na policii.

„Z nabídky, která se může jevit jako velice výhodná, se nakonec může stát nabídka zdrcující, se značným finančním dopadem na peněženku dotčených osob. Mějte prosím na paměti, že se opatrnost vyplatí,“ sdělila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize: Soutěžící třináctého ročníku StarDance už vědí, s kým budou tančit

22:03 Česká televize: Soutěžící třináctého ročníku StarDance už vědí, s kým budou tančit

Herec Filip Blažek vyzve k tanci Adrianu Maškovou, herečka Marta Dancingerová pak Martina Prágra. Sp…