Ekonomika.cz: Kolik vás budou stát změny v povinném ručení

08.10.2013 12:51

Hlavním tématem webu ekonomika.cz pro tento týden jsou novinky v oblasti pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinného ručení. Změny, které se týkají téměř všech rodin v ČR, neboť v republice je v provozu téměř 7 milionů pojištěných vozidel. Ročně vznikne zhruba 260 tisíc škod hrazených z povinného ručení.

Ekonomika.cz: Kolik vás budou stát změny v povinném ručení
Foto: red
Popisek: Hasič - ilustrační foto

Web ekonomika.cz v pěti dílech rozebere změny, kterými prochází povinné ručení. Především jde o cenu. Nové zákonné úpravy předepisují pojišťovnám od začátku letošního září přispívat paušální náhradou nákladů zásahu hasičských sborů u dopravních nehod, od ledna 2014 jim pak stanoví povinný odvod do fondu zábrany škod. Na webu ekonomika.cz se dozvíte, jak a komu jsou tyto odvody rozdělovány.

Zvýšení nákladů přinesou pojišťovnám i ustanovení nového občanského zákoníku.  Kromě toho již více než rok je povinné ručení pro poskytovatele ztrátovým produktem. Zatímco cena pojistného dlouhodobě klesala, náhrady vyplácené pojišťovnami se zvyšovaly.  Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, odhaduje nárůst nákladů pro příští rok u povinného ručení o 20 %. Jak jej promítnou do cen jednotlivé pojišťovny?

Zásadní změny přináší nový občanský zákoník především v oblasti odškodnění nemajetkové újmy.  „Nový občanský zákoník přinese nám motoristům možnost více zohlednit případnou nemajetkovou újmu. Předpokládané vyšší škody na straně jedné se však logicky musí projevit i na straně druhé. Postupná individuální úprava cen povinného ručení je v tomto kontextu logickým krokem,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny Generali Štefan Tillinger.

Na odškodnění bude mít nárok více osob, výše odškodnění se stanoví individuálně. Je možné, že to způsobí lavinu soudních sporů, ale je tu i druhá prognóza – proces odškodnění to může zrychlit a zjednodušit. Dozvíte se, jaké nové produkty připravují pojišťovny v oblasti povinného ručení a jak hodlají rozložit zvýšení plateb mezi své klienty.

Celý článek na ekonomika.cz ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…