Ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst

16.08.2016 10:12

Hrubý domácí produkt vzrostl podle údajů Českého statistického úřadu ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 2,5 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 %.

Ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí patřil i nadále mezi nejvyšší v Evropské unii. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost1 se podle předběžného odhadu zvýšil meziročně o 2,5 % a ve srovnánís předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,9 %.

Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měla většina odvětví zpracovatelského průmyslu i služeb. Na výdajové straně k růstu HDP přispívala zejména zahraniční poptávka a stabilně rostoucí spotřeba domácností.

Ekonomický růst se na trhu práce i ve 2. čtvrtletí pozitivně projevil růstem zaměstnanosti2. Oproti stejnému období předchozího roku byla zaměstnanost vyšší o 1,6 % a oproti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,3 %.

_________________________

1 Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.

V pojetí národních účtů.

Zodpovědný vedoucí pracovník: Vladimír Kermiet, ředitel Odboru národních účtů, tel. 274 054 247, e-mail: vladimir.kermiet@czso.cz 
Kontaktní osoba: Tereza Košťáková, vedoucí Oddělení čtvrtletních odhadů, tel. 274 052 750, e-mail: tereza.kostakova@czso.cz
Aktuálnost použitých datových zdrojů: 10. srpna 2016
Internetové stránky ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/ctvrtletni-narodni-ucty-tvorba-a-uziti-hdp-a-predbezny-odhad-hdp 

Termín zveřejnění další RI: 2. září 2016
(Tvorba a užití HDP za 2. čtvrtletí 2016)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

10:04 Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

Při dopravních nehodách zemřelo v loňském roce 39 cyklistů. 72% z usmrcených cyklistů nepovažovalo z…