Ennio Morricone obdržel od ministra cenu Artis Bohemiae Amicis

13.02.2015 14:40

Významný italský hudební skladatel Ennio Morricone, který se proslavil především filmovou hudbou, obdržel dnes večer od ministra kultury Daniela Hermana cenu Artis Bohemiae Amicis.

Ennio Morricone obdržel od ministra cenu Artis Bohemiae Amicis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Toto ocenění je udělováno osobám, které cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí, ať již svou vlastní systematickou uměleckou činností nebo mimořádným uměleckým výkonem, sponzorstvím, zprostředkovatelstvím a propagací kulturního dědictví včetně lidového umění, soudobé umělecké a literární tvorby a umělecké interpretace, uměnovědy a kritiky nebo soudobého českého kulturního dění a jeho dějin obecně. Držitelé ceny jsou například Herbert Lom, Otomar Krejča, Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund, Zdeněk Mahler, Charles Mackerras, Miroslav Košler a desítky dalších.

Ennio Morricone na dnešním koncertě v pražské O2 aréně oslavil 50 let své práce pro film. Za dobu své kariéry složil hudbu k více než 500 filmům a televizním seriálům, z čehož ho nejvíce proslavila hudba k westernům. Těch má na kontě více než třicet, jde o takové westernové klasiky jako například filmy Hodný, zlý a ošklivý či Tenkrát na Západě.

Tento významný hudební skladatel zasvětil hudbě celý život. Svou první skladbu složil údajně již v šesti letech. Získal mnoho prestižních ocenění, mezi nimi Cenu Evropské filmové akademie EFA, ceny Grammy či Zlaté glóby. Jako jediný hudební skladatel je držitelem Oskara za celoživotní dílo.

Morricone opakovaně dokazuje svůj vřelý vztah k českému publiku i českým hudebníkům. Několikrát dirigoval Český národní symfonický orchestr a Český filharmonický sbor Brno, opakovaně se vrací koncertovat do Prahy. „Maestra Morriconeho si nesmírně vážím, a chci mu vyjádřit úctu a poděkování za to, že obohacuje kulturu v České republice, ale také pomáhá propagaci české kultury v zahraničí spoluprací s českými orchestry,“ řekl ministr Herman.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…