Europarlament podpořil pravidla pomáhající odolat on-line hrozbám

11.07.2016 8:35

Poslanci minulý týden schválili první celoevropská pravidla ke kybernetické bezpečnosti. Na jejich základě budou muset firmy dodávající základní služby, například pro energetiku, dopravu, bankovnictví a zdravotnictví nebo digitální služby (vyhledávače a cloudové služby) přijmout opatření s cílem zlepšit svou schopnost odolávat kybernetickým útokům.

Europarlament podpořil pravidla pomáhající odolat on-line hrozbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Vznik společných standardů kybernetické bezpečnosti a zintenzivnění spolupráce mezi zeměmi EU pomůže firmám chránit sebe, a také pomůže zabránit útokům na propojenou infrastrukturu zemí EU, tvrdí poslanci.

"Incidenty z oblasti kybernetické bezpečnosti mají velmi často přeshraniční prvek a týká se více než jednoho členského státu EU. Roztříštěné standardy kybernetické bezpečnosti nás dělají všechny zranitelné a představují velké bezpečnostní riziko pro Evropu jako celek. Tato směrnice vytvoří společnou úroveň sítí a bezpečnosti informací a posílí spolupráci mezi členskými státy EU, které tak budou moci v budoucnu zabránit kybernetickým útokům na významné evropské infrastruktury,“ sdělil zpravodaj Andreas Schwab (EPP, DE).

Směrnice o bezpečnosti sítí a informací v EU (NIS) "je také jedním z prvních legislativních kroků, který se vztahuje směrem k platformám. V souladu se strategií jednotného digitálního trhu vytváří harmonizované požadavky pro platformy a zajišťuje, že podobná pravidla budou stejná kdekoli v Evropské unii. To je obrovský úspěch a velký první krok k vytvoření komplexního regulačního rámce pro platformy v EU, "dodal.

Členské státy povedou seznamy firem

Nová směrnice stanoví povinnosti pro zabezpečení a hlášení o provozovatelích základních služeb v odvětvích, jako jsou energetika, doprava, zdravotnictví, bankovnictví a zásobování pitnou vodou. Členské státy EU budou muset stanovit subjekty v těchto oblastech pomocí specifických kritérií, např. zda je tato služba rozhodující pro společnost a hospodářství a zda by incident měl významné rušivé účinky na poskytování této služby.

Někteří poskytovatelé digitálních služeb - online tržiště, vyhledávače a cloudové služby- budou také muset přijmout opatření k zajištění bezpečnosti jejich infrastruktury a budou muset podávat zprávy vnitrostátním orgánům v případě závažných bezpečnostních událostí.

Požadavky na bezpečnost a oznamování jsou však méně přísná pro tyto poskytovatele.

Mikro a malé digitální společnosti budou od těchto požadavků osvobozeny.

Mechanismy spolupráce na úrovni EU

Nová pravidla stanoví strategickou koordinační skupinu pro výměnu informací a pomoc členským státům v budování kybernetických kapacit. Každá země EU bude muset přijmout národní strategii NIS.

Členské státy budou také muset zřídit Skupinu pro reakci na počítačovou bezpečnost (CSIRT), která bude zpracovávat incidenty a rizika, diskutovat o přeshraničních otázkách bezpečnosti a koordinovat následnou reakci. Evropská agentura pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) bude hrát klíčovou roli při provádění směrnice, zejména ve vztahu k spolupráci mezi členskými státy EU. Směrnice opakovaně klade důraz na pravidla ochrany osobních údajů.

Další kroky

Směrnice NIS bude brzy zveřejněna v Úředním věstníku EU a vstoupí v platnost dvacátým dnem po zveřejnění. Členské státy budou mít 21 měsíců na implementaci směrnice do svých vnitrostátních právních předpisů a dalších šest měsíců k identifikaci provozovatelů zmíněných základních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…