Euroregion Krušnohoří: Pro jednání sociální komise zvolil předseda záměrně Dětský domov v Mostě

09.09.2017 22:37

Pro jednání sociální komise 29. srpna 2017 vybral její předseda, Ing. Karel Giampaoli, Dětský domov v Mostě. Zvolil ho proto, že tématem jednání byla problematika systému péče o ohrožené rodiny a děti.

Euroregion Krušnohoří: Pro jednání sociální komise zvolil předseda záměrně Dětský domov v Mostě
Foto: euroreg.cz
Popisek: Euroregion Krušnohoří - logo

Pro jednání připravil Karel Giampaoli podklady o tomto systému v České republice písemně s překladem do němčiny, což umožnilo německé straně snadnější orientaci, a systém podrobně představil. O péči o děti a mládež v Sasku informovala za velké pozornosti českých členů komise Christiane Wenner z referátu na pomoc mládeži okresního úřadu Krušnohorského okresu. V rozsáhlé diskusi na toto téma se vyjasnily některé odlišnosti v obou systémech péče o děti a mládež. Např. v Sasku spočívá práce v takovýchto zařízeních na dobročinných spolcích a organizacích, řízených okresy, na české straně spočívá ve veřejných institucích, ale především na krajích a také obcích s rozšířenou působností a jimi zřizovaných organizacích.

V případě odebírání dětí mají obě země stejný názor, a sice ten, že odebírání dětí z rodin je naprosto výjimečná možnost. Z následné diskuse o pěstounské péči, osvojování dětí, ústavní výchově, nezletilých matkách, roli soudů a státní správy vzešla myšlenka na uspořádání workshopu pro větší okruh zájemců, z něhož by mohly vzejít podněty pro ministerstva a politické zástupce, připravující legislativní změny.

Na závěr jednání provedla ředitelka Dětského domova Ing. Bc. Marcela Stütz členy komise v dětském domově, který patří mezi nejlepší v kraji. Součástí komplexu domova je také krizové zařízení pro děti a sociální služba pro mladé dospělé – dům na půl cesty. Především němečtí kolegové vysoce ocenili jak vybavení domova, tak i úroveň péče, které se zde dětem a mladým lidem dostává.

Sociální komise se také zapojuje do přípravy rozvojové strategie euroregionu. Některé náměty zazněly již na několika předchozích zasedáních komise a pracovní skupina složená z obou předsedů, jednatelů a zástupců úřadů práce je na svém jednání 12. září 2017 shrne a připraví pro zapracování do připravované strategie.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…