Eva Jiřikovská a Cena facky v nominacích na prestižní ceny

19.02.2015 20:10

Slovácké divadlo si připisuje další úspěch. V nominacích na Ceny odborné kritiky, které vyhlásil šéfredaktor dvouměsíčníku Svět a divadlo Karel Král, se hned dvakrát objevilo jméno uherskohradišťských tvůrců. Mezi elitní trojici scénografů se probojovala výtvarnice slovácké scény Eva Jiřikovská a Cena facky Karla Steigerwalda, která vznikla přímo na objednávku uherskohradišťského divadla, je nominována na nejlepší původní českou hru.

Eva Jiřikovská a Cena facky v nominacích na prestižní ceny
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Jsem přešťastná. Být po boku takových veličin, jako jsou pánové Chocholoušek a Cpin, to je sen. Děkuji všem za podporu," radovala se Eva Jiřikovská. Osmatřicetiletá výtvarnice právě připravuje kostýmy pro inscenaci pražského Národního divadla Boris Godunov, hned poté začne pracovat na výtvarné podobě očekávané inscenace režiséra Pitínského Alenka v kraji divů a za zrcadlem. Ta bude mít ve Slováckém divadle premiéru v druhé polovině června.

Radost v Hradišti ale zavládla i z další nominace. Hra Cena facky vznikla na motivy povídkové knihy Josefa Holcmana a přímo pro slováckou scénu ji napsal Karel Steigerwald. Teď bojuje o titul nejlepší původní česká hra. „Inspiroval jsem se především poetikou těch povídek a jejich lidským obsahem,“ říká ke hře Cena facky její autor Karel Steigerwald a připomíná i důvod, proč hru samotnou o osudech dvou slováckých rodin – katolické a komunistické napsal. „Nepotřebuju, aby pozavírali nějaké vyšeptalé estébáky, nechci ani plné věznice starých gaunerů. Já potřebuju, aby bylo v současnosti jasné, co jsme prožili, kudy to šlo a o čem to bylo. To bych viděl jako hlavní cíl toho, čemu se vzletně říká vyrovnat se s minulostí,“ dodává autor. Samotná inscenace Cena facky režiséra Břetislava Rychlíka se pak před několika týdny probojovala mezi desítku nejlepších inscenací loňského roku.

O tom, kdo nakonec prestižní cenu, která ještě loni nesla jméno režiséra Alfréda Radoka a v níž rozhodovalo 69 českých recenzentů, získá, se rozhodne 13. března v Divadle Na zábradlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…