Evropa opět na Kampě

07.05.2013 12:05

Zastoupení Evropské komise v České republice ve spolupráci s partnery pořádá u příležitosti oslav Dne Evropy již po šesté kulturně-informační akci, která se uskuteční v pátek 10. května 2013 od 15:00 do 22:00 hodin na pražském ostrově Kampa.

Evropa opět na Kampě
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Jeden z prvních open-air festivalů letošního roku, jež nese název „Evropa na Kampě“, nabídne zdarma návštěvníkům bohatý program zahrnující hudební a taneční produkci, promítání filmů, výstavu fotografií a rovněž informace o Evropské unii a jejích členských státech. Festival se koná v rámci Evropského roku občanů 2013 a tvoří vrchol řady akcí pro veřejnost, které proběhnou v Praze i dalších městech od 6. do 16. května.

Program na Kampě startuje v 15:00 hodin. Odpoledne zpestří vystoupení tanečních a hudebních skupin Rinceoirí, Dance in Pulse a Conamara Chaos, jež zaplní Kampu irskými melodiemi. V 17:45 vystoupí litevská audiovizuální skupina Fusedmarc, která představí alternativní elektroniku s příměsí trip-hopu a dalších žánrů. V 19:15 na návštěvníky čeká vystoupení v podobě nové české kapely Kryštofa Michala Portless. O zakončení akce se postará mezinárodní hudební uskupení N.O.H.A., které od 20:45 návštěvníky potěší originálním a dynamickým podáním žánrů world music a drum’n’bass. Program na hlavním pódium bude uvádět moderátorka Lenny Trčková.

Na vedlejší scéně bude po celé odpoledne probíhat komponovaný program s názvem „Aktivní evropská paměť“ mapující oběti nacismu a stalinismu, který připravil Odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR ve spolupráci s neziskovými organizacemi Opona, Zapomenutí, Člověk v tísni, Političtí vězni a Post Bellum. Od 14:00 do 19:00 hodin budou v rámci tohoto doprovodného programu k vidění následující filmové snímky: Futurama, Zmizelí sousedé, Příběhy bezpráví, Příběhy politických vězeňkyň a Příběhy 20. století. Projekci filmů doplní neziskové organizace debatou s návštěvníky festivalu.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR připravilo pro festival na Kampě výstavu fotografií ze soutěže „Vyfoť projekt.“ Již druhý ročník této soutěže probíhal v roce 2012 a jeho cílem bylo zachytit projekty realizované v ČR s přispěním fondů Evropské unie. Nejzdařilejší snímky, které vytvořili jak profesionálové, tak amatéři, budou k vidění na Kampě na 7 panelech.

Kromě hudebního programu na hlavním pódiu, filmové projekce a výstavy budou na Kampě umístěny informační stánky evropských institucí a sítí, kde se návštěvníci dozvědí, jaká mají práva jako občané Evropské unie. Bude zde možné získat podrobné informace o studiu, práci i cestování po EU a mnoho dalších užitečných rad a údajů. Ať už se jedná např. o kompenzace cestujícím v letecké dopravě při zrušeném nebo zpožděném letu, spotřebitelská práva při nákupu online v zahraničí nebo o práva sociální ochrany při práci v jiné zemi Evropské unie.

Praktické informace o možnostech cestování, kultuře či historii evropských států návštěvníkům Kampy na stáncích poskytnou zástupci velvyslanectví členských států EU a Chorvatska. Kromě rad a informací na cesty po Evropě u stánků velvyslanectví bude možné ochutnat místní delikatesy a získat přehled o plánovaných akcích a projektech, které pořádají v ČR jednotlivé zastupitelské úřady a kulturní instituty.

Pořadatelé připravili také program pro děti. Na Kampě pro ně bude připraven skákací hrad a mnohé další atrakce a soutěže o zajímavé ceny.

Vstup na festival „Evropa na Kampě“ i na všechny akce pořádané v rámci Evropských dnů je pro všechny účastníky zdarma.

Detailní program open-air festivalu na Kampě a informace o sérii akcí s názvem Evropské dny jsou k dispozici na webových stránkách www.evropskedny.cz.

Partnery akce jsou: Evropský parlament – Informační kancelář v ČR, Odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo dopravy ČR, velvyslanectví členských států EU a Velvyslanectví Chorvatské republiky v ČR.

Záštitu nad akcí převzali předseda vlády ČR Petr Nečas, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a irské předsednictví Rady EU.

 

Evropské dny 2013

Série akcí pro veřejnost, kterou již tradičně pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR ve spolupráci s partnery. Evropské dny 2013 budou probíhat v Praze a dalších městech od 6. do 16. května a zahrnují hudební, literární, výtvarné a filmové programy, jakož i semináře, konference a informační akce. Evropské dny mají za cíl připomenout 9. květen – Den Evropy, významný den v historii evropské integrace, a zejména zvýšit informovanost široké veřejnosti o fungování a přínosech členství v Evropské unii. Program Evropských dnů je k dispozici na: http://www.evropskedny.cz/program.html. Informace o jednotlivých akcích též v přiloženém materiálu.

Evropský rok občanů 2013

Evropský rok občanů 2013 je věnován otázce práv, která vyplývají z občanství v EU. V průběhu tohoto roku se budou v celé Evropě konat nejrůznější akce a konference na uvedené téma, jejichž účelem je podnítit diskusi mezi všemi úrovněmi státní správy, občanskou společností i soukromými podniky. Jedním z hlavních cílů této diskuse je získat obraz o tom, jakou podobu by měla EU mít v roce 2020. Nejvýznamnější akce v ČR, tzv. veřejný dialog, kterého se zúčastní zástupci evropských struktur, české politické reprezentace, podnikatelské sféry, neziskového sektoru a veřejné společnosti se koná v pondělí 13. května 2013 v Centru současného umění DOX. „Diskuze o budoucnosti Evropy“ se zúčastní evropský komisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle, irský ministr pro podnikání a zástupce irského předsednictví Rady EU John Perry a další významné osobnosti. Více informací o ERO 2013 naleznete na: http://europa.eu/citizens-2013/cs/home.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …