Evropští zpracovatelé elektroodpadu se neobejdou bez Prahy. Řídí jejich certifikaci

24.06.2016 10:50

Celkem 138 certifikátů osvědčujících kvalitu používaných technologií a dodržování všech platných norem získala za poslední tři roky zařízení pro zpracování elektroodpadu po celé Evropské unii. Po jejich důkladném prověření ze strany WEEELABEX Lead auditorů jim je udělila Česká centrála WEEELABEX Organisation, která začala fungovat v dubnu 2013.

Evropští zpracovatelé elektroodpadu se neobejdou bez Prahy. Řídí jejich certifikaci
Foto: WEEELABEX
Popisek: WEEELABEX, logo.

„Ve většině zemí zatím tyto certifikáty představují ‚jen‘ určitou konkurenční výhodu, z důvodů dobrovolnosti, avšak postupně se prosazuje legislativa, podle které budou pro zpracovatele certifikáty povinné,“ říká výkonný ředitel WEEELABEX Organisation Petr Novotný.

Zákon nařizuje certifikaci, podle WEEELABEX certifikačního schématu dosud jen zpracovatelům v Nizozemsku. Legislativa je ale už schválena také ve Francii, Itálii, Irsku, Slovinsku a vlámské části Belgie. V jednotlivých zemích nabude účinnosti postupně během letošního a příštího roku.

V České republice se příslušný zákon teprve připravuje. Certifikace je tedy zatím dobrovolná. „Představuje ale důležité vodítko při výběru našich partnerů, kteří musejí vždy splňovat nejpřísnější kritéria,“ upozorňuje Roman Tvrzník, předseda představenstva největšího českého kolektivního systému pro sběr a zpracování vysloužilých spotřebičů.

ELEKTROWIN je jedním z 32 evropských kolektivních systémů z 13 států, které jsou do WEEELABEX Organisation zapojeny.

V České republice zatím získali tři zpracovatelé celkem čtyři certifikáty. „Certifikuje se samostatně pro každou skupinu elektrozařízení, tedy zvlášť například pro chlazení, zvlášť pro ostatní velké spotřebiče a podobně,“ vysvětluje zdánlivý nesoulad mezi čísly Petr Novotný.  

V současnosti v Evropě působí 68  WEEELABEX Certifikovaných auditorů, kteří jsou oprávněni provádět audity, na jejichž základě WEEELABEX uděluje a obnovuje certifikáty. Jednou ročně se všichni setkávají v Praze, aby si vyměnili nové zkušenosti a poznatky.

V uplynulých dnech pražské pracoviště získalo akreditaci podle norem ČSN EN ISO/IEC  17065 a ČSN EN ISO/IEC 17024. První z nich stanoví požadavky na orgány certifikující produkty, procesy a služby, druhá je určena pro organizace provádějící certifikaci osob.

Akreditace těchto procesů podporuje důvěru trhu v tyto služby, především pak v jejich nezávislost, nestrannost a odbornou způsobilost. Další výhodou je i skutečnost, že se s ohledem na platná pravidla zamezí potřebě vícenásobné certifikace a celý systém se tady stane jednodušší, pružnější a efektivnější. Český institut pro akreditaci, o.p.s. realizoval posuzování v této oblasti jako první v Evropě.

WEEELABEX (WEEE label of excellence) je akronym projektu, který byl v letech 2009-2012 spolufinancován z fondů EU. Jeho cílem bylo definovat standardy pro zpracování elektroodpadu v souladu s požadavky ochrany životního prostředí a s ohledem na vzrůstající význam druhotných surovin, které se při tomto zpracování získávají.

V dubnu 2013 byla v Praze založena WEEELABEX Organisation, která má status neziskového sdružení založeného podle českého práva. Zakládajícími členy se stalo 26 nejvýznamnějších kolektivních systémů pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů z celé Evropy reprezentujících drtivou většinu výrobců elektrozařízení. Úkolem sdružení je především metodická pomoc při zajištění implementace evropských standardů WEEELABEX, a také příprava auditorů, kteří pro členy sdružení zajistí, že jejich partneři – zpracovatelé provádějí zpracování v souladu s požadavky standardů.

Mezinárodně používaná zkratka WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) se používá pro odpad z elektrických a elektronických zařízení. V odborných textech se proto někdy objevuje její český ekvivalent OEEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…