Exekutorská komora se distancuje od předvolební kampaně ČSSD

02.09.2012 12:31

Exekutorská komora ČR se jménem všech soudních exekutorů distancuje od předvolební kampaně České strany sociálně demokratické. Marketingový koncept ČSSD považujeme za nekorektní a voličsky tendenční.

Exekutorská komora se distancuje od předvolební kampaně ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Počet exekucí roste, kvůli hospodářské krizi skončila řada firem ve finančních potížích, lidé se mnohdy ne vlastní vinou dostávají do platební neschopnosti – to všechno si soudní exekutoři uvědomují a nejen proto pečlivě zvažují každý svůj krok v rámci vymáhání pohledávek, na vlastní náklady rozšiřují servis bezplatného právního poradenství a soustředí se na osvětovou činnost. Nicméně odpovědnost za nepozitivní společenskou situaci či vzrůstající počet exekucí, stejně jako za nízkou finanční a právní gramotnost obyvatel, nelze přenášet na soudní exekutory. Proč?

Protože exekuce se zahajuje jen na návrh věřitele! Právě věřitel je jediný, kdo může rozhodnout o osudu dluhu, resp. dlužníka. Jestliže dříve věřitelé nad menšími pohledávkami mávli rukou, dnes si to nemohou dovolit, neboť sami čelí finančním těžkostem.

Protože každou exekuci nařizuje soud! Exekuční soud posuzuje návrh věřitele na zahájení exekuce. Exekuce nezačíná sama od sebe. I když je její nutným předpokladem existence dluhu, nejedná se o jedinou příčinu.

Protože soudní exekutor neposuzuje okolnosti vzniku dluhu! Tato pravomoc náleží soudům. V tzv. nalézacím řízení hledají spravedlnost – stanoví, kdo je věřitelem, kdo je dlužníkem, jak vysoká je dlužná částka a do kdy má být uhrazena. Pokud dlužník toto rozhodnutí neuposlechne, věřitel se může (ale nemusí) obrátit na soud podruhé a požádat o nařízení exekuce.

Protože soudní exekutor je povinen konat! Pokud soud nařídí exekuci, pověří provedením svého rozhodnutí exekutora, jemuž nepřísluší hodnotit postup soudu. Jeho zákonem stanoveným úkolem je vymáhat pohledávku. Jestliže by tak nečinil, vystavuje se riziku kárného postihu.

Protože soudní exekutor je nejkontrolovanější právnickou profesí! Podobně účinný dohledový mechanismus nemají ani soudci, advokáti či notáři. Exekutoři jsou kontrolováni nejen ze strany Exekutorské komory ČR, ale i ze strany Ministerstva spravedlnosti a soudů.

„Přístup exekutorů se v posledních třech letech výrazně změnil, čehož si všímá většina kritiků naší profese. Mimo jiné se snažíme reflektovat připomínky obecně prospěšných společností a neziskových organizací,“ říká prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Od března také platí novela, jež upravuje advokátní a snižuje exekutorské odměny. Novela exekučního řádu, která má vejít v účinnost od Nového roku, pak upravuje další kritizovaná ustanovení – např. limit pro náklady na cestovné či postup při navracení zajištěné movité věci třetí osobě, kromě toho opět podstatným způsobem zvyšuje dohled a kárnou odpovědnost exekutorů.

Z výše uvedených důvodů nerozumíme tomu, proč ČSSD mystifikuje veřejnost a snaží se vyvolat neférovou předvolební debatu. Kromě tohoto dementující stanoviska do ní však nehodláme významněji vstupovat. Kandidátům z řad ČSSD ovšem nabízíme školení, v němž jim vysvětlíme základní principy exekučního řízení. Věříme, že tak již nebude docházet k dalším dezinterpretacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…