FAEI: Co Čech, to stavební spoření. Nejčastěji na koupelnu a na kuchyň

15.08.2017 10:00

I když stát už tolik nepodporuje stavební spoření, Češi na ně nezanevřeli. Má ho sjednáno na 3,6 miliony lidí. Využívají je k odkládání peněz, na úvěry kolem tří set tisíc korun a hlavně na rekonstrukce bydlení. Nejčastěji koupelen a kuchyní. Jen je škoda, že o stavebku stále kolují mýty, říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) šéf Buřinky Jiří Plíšek.

FAEI: Co Čech, to stavební spoření. Nejčastěji na koupelnu a na kuchyň
Foto: burinka.cz
Popisek: Jiří Plíšek, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny

„I když je stavebko velmi populární produkt, existuje kolem něj řada mýtů. Třeba ten, že k získání úvěru od stavební spořitelny je nutné předem u stavební spořitelny spořit. Což není pravda,“ konstatoval v rozhovoru na FAEI.cz Jiří Plíšek.

Lidé podle něj dnes nevnímají stavební spoření jen jako výhodný finanční produkt se státní podporou, ale také jako pomocníka, který jim zajistí finance na splnění jejich snů v oblasti bydlení.

A co zprávy o tom, že brzy praskne hypotéční bublina a v tom případě úvěry zdraží, i těm klientům co je získali levně, a to po vypršení fixace?

„Nemělo by se tak stát, že po fixaci bude klientovi změněna splátka tak, že by ji neměl unést. Navíc si myslím, že klienti posuzují vlastní bydlení a jeho financování velmi citlivě a že vyvinou maximální úsilí k tomu, aby si vlastní střechu nad hlavou udrželi. Jako prevence hypoteční bubliny slouží i poslední opatření České národní banky, které doporučuje, aby lidé při koupi nemovitosti použili i vlastní naspořené prostředky a nepůjčovali si tak na celou nemovitost,“ tvrdí šéf Buřinky.

Celý rozhovor s Jiřím Plíškem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …