FAEI: Dlužníci nebudou možná muset vracet ani korunu. Ani sousedům

10.07.2017 9:53

V domě neplatí soused poplatky a ostatní ho dotují z fondu oprav. Živnostník udělá práci a nedostane zaplaceno. Pronajmete byt, nedostanete zaplaceno. Do teď zafungoval exekutor anebo dlužník požádal stát o pomoc, a musel za pět let splatit aspoň třicet procent. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) navrhuje umožnit 650 tisícům neplatičů, že by nemuseli vrátit ani korunu, jen projevit snahu.

FAEI: Dlužníci nebudou možná muset vracet ani korunu. Ani sousedům
Foto: FAEI
Popisek: Pavek Staněk, prezident Asociace věřitelů

„Vícečetné exekuce se musí řešit, jedná se o sociální problém, ale přenášet to na věřitele, mezi nimiž nejsou jen úvěrové firmy, ale i bytová družstva, živnostníci a obce, je krajně nespravedlivé,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) prezident Asociace věřitelů Pavel Staněk.

Za devět let podalo návrh na oddlužení přes 159 tisíc dlužníků. Přes 116 tisíc žádostí uspělo a povinní tak vstoupili do pětiletého procesu oddlužení v rámci kterého měli svým věřitelům splatit alespoň třicet procent svých dluhů, přičemž zbývajících 70 procent jim následně bude odpuštěno. Historicky největší počet osobních bankrotů byl zaznamenán v roce 2013, kdy bylo podáno více než 26 tisíc návrhů a zahájeno bylo 19 tisíc bankrotů fyzických osob.

Pelikán ale podle šéfa asociace fakticky navrhuje dluhovou amnestii. „Ministerstvo spravedlnosti vychází z domněnky, že je zde velká část dlužníků, která by ráda o bankrot požádala, ale nemají příjmy ani na to, aby splatili požadovaných třicet procent svých dluhů, a že je potřeba odpovědnost za to zcela přenést na věřitele,“ shrnuje Staněk a dodává, že případné přijetí této novely bude pro dlužníky jasným signálem, že své dluhy nemusí platit, a to vůbec. Celý rozhovor s Pavlem Staňkem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…