FAEI: Obnovitelné zdroje zachrání až sedm milionů životů

04.09.2017 10:31

Vědci z prestižní Stanfordovy univerzity ve Spojených státech zveřejnily studii, podle níž není technickým problémem, aby 139 států s největšími emisemi oxidu uhličitého včetně Česka přešly do roku 2050 výhradně na obnovitelné, tedy čistí zdroje. Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut uvedl, že to není žádná utopie.

FAEI: Obnovitelné zdroje zachrání až sedm milionů životů
Foto: FAEI
Popisek: Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost

„Studie je vlastně vzkaz společnosti: pokud se rozhodnete zbavit fosilních zdrojů, podaří se udržet změny klimatu v mezích, zachráníte až sedm milionů životů lidí, kteří by se stali obětí znečištěného ovzduší a desítky bilionů dolarů ročně za zabránění škod opět v důsledku spalování uhlí nebo ropy,“ tvrdí Martin Sedlák v (ZDE).

Připomněl, že již předloni se sedm vůdců celosvětově ekonomicky nejvýkonnějších zemí skupiny G7 (Kanada, USA, Itálie, Japonsko, Velká Británie, Francie a Německo) shodlo na společném závazku – ukončit do roku 2050 spotřebu fosilních paliv a přejít na získávání energie z čistých zdrojů.

„Snižování emisí po celém světě se váže také k mezinárodní klimatické dohodě z Paříže. Opatření na ochranu klimatu mají podporu globálních firem, jako je Google nebo Facebook. V praktické rovině můžeme ústup od spalovacích motorů zaznamenat také v prohlášeních automobilového průmyslu. Elektromobily bude nabízet Volvo, VW nebo Škoda,“ konstatoval Sedlák.

Zároveň připustil, že existuje i poměrně významná překážka, aby se plán vědců ze Stanfordovy univerzity uskutečnil. „Vyčíslení pozitivních dopadů rozvoje obnovitelných zdrojů nebo čisté elektromobility je jasným vzkazem pro politiky. Právě politické rozhodnutí je však největší slabinou plánu na proměny energetiky,“ poznamenal Sedlák.

Celý rozhovor s Martinem Sedlákem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…