FAEI.cz: Aspoň, že jsme před pandemií zprovoznili eRecept a eNeschopenky

17.06.2020 11:35

Poučení z koronakrize? Mimo jiné se ukázalo, že se české zdravotnictví neodejde bez rozsáhlé digitalizace. „Alespoň, že jsme se dlouhými roky bojů úspěšně protrpěli do funkčních systémů eReceptu a eNeschopenky a že byl krátce před vypuknutím krize uveden do provozu Informační systém infekčních nemocí,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Martin Zeman, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví ministerstva zdravotnictví.

FAEI.cz: Aspoň, že jsme před pandemií zprovoznili eRecept a eNeschopenky
Foto: Archiv
Popisek: Martin Zeman, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví ministerstva zdravotnictví

Podle něj i koronakrize ukázala, že zdravotnický systém dokáže v podobných situacích kvalitněji fungovat, pokud jsou jednotlivé organizace schopny účinně sdílet data a koordinovat pracovní postupy a je-li možné komunikaci přenést alespoň zčásti do kyberprostoru.

„Elektronicky vedená zdravotnická dokumentace, sdílený elektronický zdravotní záznam pacienta, komunikace elektronickými žádankami napříč subjekty, zavedené koncepty vzdálené komunikace mezi pacienty, lékaři a zdravotnickými pracovišti – to vše nám najednou kriticky chybělo,“ uvedl Zeman v rozhovoru.

Aspoň, že fungoval například eRecept, který přitom mnozí lékaři původně kritizovali. Najednou se ukázal jako velmi prospěšný. „Samozřejmě se eRecept vhodně využil v situacích, kdy fyzická přítomnost pacienta ve zdravotnickém zařízení byla nežádoucím rizikem, tedy kdy nebyla možná komunikace lékaře s pacientem tváří v tvář. Současně s tím vzrostlo využití různých distančních forem vzájemné komunikace, počínaje telefonickými hovory, přes e-mail, videokonferenční systémy, sociální sítě až například po chatboty s umělou inteligencí,“ dodal Zeman.

Celý rozhovor s Martinem Zemanem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…