FAEI.cz: Česko zaplavují zákony. Už se v tom nevyznají ani právníci

24.10.2018 11:01

Česko zaplavují stále další a další zákony, vyhlášky a nařízení, že se už v tom guláši paragrafů nevyznají ani právníci. Jen za loňský rok dosahoval celkový počet zákonů bezmála tří tisíc, což bylo meziročně o stovku zákonů více. Vzrostl i počet nařízení vlády a vyhlášek, kterých bylo jen loni 4626.

FAEI.cz: Česko zaplavují zákony. Už se v tom nevyznají ani právníci
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

„V České republice dnes platí přibližně 15 tisíc předpisů, přičemž každý rok je ve Sbírce zákonů vyhlašováno 200 až 300 právních předpisů. Odhadnout, kolik předpisů mezi všemi platnými zákony, nařízeními a vyhláškami, je zbytečných, si netroufám. Jisté je pouze to, že ve změti právních předpisů se pomalu přestávají orientovat i odborníci,“ potvrdil v rozhovoru pro portál Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) advokát Pavel Strnad z advokátní kanceláře Polverini Strnad.

Podle něho už nikdo ani neví, kolik v České republice nyní platí zákonů. Na problém narazilo ministerstvo vnitra, když se chystalo zrovnoprávnit tištěnou a elektronickou verzi Sbírky zákonů. A navrhovalo speciální zákon o svodu platných právních předpisů. Zjednodušeně – limitem měl být rok 1945, starší předpisy by vypadly. Jenomže se ozvali kritici, ukazovali na předpisy z první republiky či z doby Rakouska-Uherska, které podle nich lze stále aplikovat.

„Více než rozporuplnost vnímám problém, že nám často k zásadním normám chybí důležité prováděcí předpisy, jako tomu bylo např. u občanského zákoníku účinného od 1. 1. 2014, nebo že není evropská legislativa řádně implementována do právního řádu ČR. Jelikož se těchto pravidel ale mohou občané ČR dovolávat, může to způsobit zásadní problémy,“ dodal Strnad.

Celý rozhovor s Pavlem Strnadem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…