FAEI.cz: Obrana nás šikanuje, říká šéf české firmy, která měla armádě dodat obrněnce Perun

14.01.2020 9:27

Společnost SVOS Přelouč měla prostějovským speciálním silám Armády ČR dodat čtyři v tuzemsku vyvinuté obrněnce Perun za více než devadesát milionů korun. Firma sice vyhrála tendr a v březnu 2017 byla podepsána smlouva, ale vloni v létě ministerstvo obrany kontrakt zrušilo. „Obrana nás šikanuje,“ říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz Ing. Jaroslav Černý, generální ředitel firmy.

FAEI.cz: Obrana nás šikanuje, říká šéf české firmy, která měla armádě dodat obrněnce Perun
Foto: SVOS
Popisek: Obrněné vozidlo Perun

Minulý týden J. Černý kvůli projektu Perun oslovil otevřeným dopisem ministra obrany Lubomíra Metnara. „Chtěl jsem, aby se veřejnost na konkrétním případě dozvěděla, jak ministerstvo obrany přistupuje k pořizování techniky pro naše vojáky. V případě projektu dodávky vozidel Perun Armádě ČR totiž nejde o drobná pochybení, ale zásadní systémové selhání zúčastněných subjektů MO ČR, které vede ke vzniku rozsáhlé škody naší společnosti,“ řekl ředitel v rozhovoru s tím, že za celou svou kariéru se nesetkal s takto negativně účelovým a vůči domácímu výrobci výrazně záporným přístupem.

Společnost SVOS podle jejího ředitele celý průběh vojskových zkoušek analyzovali „Zjistili jsme, už že na samém začátku vojskových zkoušek vozidla Perun se vysoce postavení členové zkušební komise vypravili ke konkurenci do zahraničí. A právě po jejich návratu se v projektu najednou začaly objevovat nepochopitelné „problémy“ a potíže,“ uvedl Černý v rozhovoru a dodal, že „takový postup je už hodně za čarou“.

Celý rozhovor s Jaroslavem Černým si můžete přečíst ZDE.

Vývoj speciálního obrněného víceúčelového vozidla Perun zahájila společnost SVOS Přelouč v roce 2014 a při jeho vývoji zúročila především zkušenosti v oblasti ochrany vozidel proti palbě ručních zbraní a výbuchům min a nástražných výbušných zařízení. Konstrukce vozidla rovněž obsahuje několik patentově chráněných řešení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…