FAEI.cz: Stát chce utrácet, ale jen nařizuje, kdo mu má co dát

02.03.2020 7:45

Živnostníci se stali oblíbeným terčem výpadů politiků, jejichž voliči jsou spíše zaměstnanci. „Stát utrácet chce, ale vydělávat se mu nedaří jinak, než nařizováním toho, kdo mu má co dát,“ říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz advokát Zdeněk Tomíček, místopředseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) v reakci na to, jak se nedávno do živnostníků „obula“ ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

FAEI.cz: Stát chce utrácet, ale jen nařizuje, kdo mu má co dát
Foto: archiv Z. Tomíčka
Popisek: Zdeněk Tomíček, místopředseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků

„Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) i zaměstnanci odvádějí takové dávky, které jim zákon stanoví. Nemohou odvádět více, ani méně. Perzekuovat na základě tohoto principu některé členy jedné skupiny tím, že ve stáří budou mít důchod pod hranicí chudoby, je tak zcela alibistické,“ konstatuje Zdeněk Tomíček v rozhovoru.

Pohled paní ministryně podle Tomíčka navíc nezohledňuje řadu skutečností: „Máme-li kupříkladu OSVČ, který zaměstnává dalšího zaměstnance, pak nejenže musí sehnat prostředky, aby oba uživil, ale následně musí za oba odvést platby státu. Pokud bude mít některý měsíc slabší, tak se mu sníží jeho příjem, ale mzdu zaměstnanci bude vyplácet stále stejnou.“

Podle místopředsedy AMSP vládní strany od revoluce v rámci nahánění politických bodů již rozdaly, co se dalo, a nyní proto řeší, jak další zdroj financování svých slibů najít u korporací (např. bankovní fond) a dokonce i občanů, kteří měli to štěstí a dokázali si něco našetřit (např. zvažované zvýšení daní u investičních nemovitostí).

„Je to obecný trend nejen u nás, ale i jinde v Evropě. Lze polemizovat nad tím, zda je tento trend správný, ale je zřejmé, že není spravedlivý. Každý podnikatel ví, že aby mohl utrácet, tak musí vydělat. Stát utrácet chce, ale vydělávat se mu nedaří jinak, než nařizováním toho, kdo mu má co dát,“ říká Tomíček.

Celý rozhovor se Zdeňkem Tomíčkem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…