FAEI.cz: Že pokladní bere víc než učitel, je spíše legenda

26.04.2018 15:06

Razantní nárůst platů v poslední době není dobrou zprávou jen pro zaměstnance, kteří berou více peněz. Vydělává na tom celá česká ekonomika. Řekl to ekonomický analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz). Tvrdí rovněž, že vyšší plat pokladních v supermarketu než mzda kvalifikovaného učitele je spíše legendou.

FAEI.cz: Že pokladní bere víc než učitel, je spíše legenda
Foto: faei.cz
Popisek: Miroslav Zámečník

Průměrná mzda poprvé překonala hranici 30 tisíc korun. Zaměstnanci mohou být spokojení, ale je to i dobrá zpráva pro českou ekonomiku?

„Samozřejmě že to je dobrá zpráva. Robustní spotřebitelská poptávka je jednou z podstatných složek českého růstu, která tady řadu let chyběla. Z hlediska konkurenceschopnosti je podstatný vývoj jednotkových mzdových nákladů ve zpracovatelském průmyslu, ale připomněl bych, že mzdy velmi rychle rostou ve všech nových členských zemích, a někde i rychleji než v Česku,“ řekl Miroslav Zámečník v rozhovoru.

Ke zprávám, že pokladní v supermarketu má větší plat než kvalifikovaný učitel, se staví hodně zdrženlivě. „To je spíše legenda,“ tvrdí Zámečník. Dodal, že statistické údaje ministerstva práce a sociálních věcí hovoří o mzdách pracovníků v obchodě a ve školství poněkud odlišně.

Celý rozhovor s ekonomem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…