FN Brno: Čestné uznání pro profesorku Pospíšilovou a její tým

19.12.2016 21:03

Dne 15. 12. 2016 se v Lobkowiczkém paláci v Praze uskutečnilo slavnostní zasedání představitelů Ministerstva zdravotnictví a Interní grantové agentury MZ, na kterém bylo uděleno Čestné uznání Ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj prof. RNDr. Šárce Pospíšilové, Ph.D., a jejímu týmu – prof. MUDr. Michaelu Doubkovi, Ph.D., Mgr. Karle Plevové, Ph.D., a Mgr. Kamile Brázdilové z Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

FN Brno: Čestné uznání pro profesorku Pospíšilovou a její tým
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Toto ocenění bylo uděleno za mimořádné výsledky dosažené v projektu aplikovaného zdravotnického výzkumu a vývoje „Molekulární charakterizace B buněčných receptorů a jejich vztah k evoluci genetických změn u chronické lymfocytární leukémie“. Tento projekt byl řešen v úzké spolupráci s Masarykovou univerzitou – Centrem molekulární medicíny CEITEC.

Cílem projektu bylo provést podrobnou analýzu imunoglobulinových receptorů na B-lymfocytech ve vzorcích od pacientů s chronickou lymfocytární leukémií a objasnit souvislosti mezi výskytem velmi podobných (stereotypních) receptorů a vybranými genetickými změnami. Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je nejčastějším typem leukémie dospělých v západním světě.

Poznatky, které projekt přinesl, jsou důležité pro pochopení vzniku CLL, stanovení jejího průběhu za pomoci analýzy imunoglobulinových genů u konkrétních pacientů a tím také pro volbu vhodných terapeutických postupů v konkrétních případech. Výsledky grantového projektu byly také uplatněny ve 23 publikacích v mezinárodních impaktovaných časopisech se souhrnným impakt faktorem 134,3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…